Boswachter Ine Nijveld: Nieuw bos op de Sallandse Heuvelrug

Interessant? Deel het artikel

Ine Nijveld, boswachter
Ine Nijveld

Het nieuwe jaar is nog maar net een maand oud en de wereld ziet er al weer heel anders uit. In de Verenigde Staten waait een nieuwe wind en de avondklok is een feit. Tegelijkertijd gebeurt er heel veel in de natuur. Bij het schrijven van deze tekst zit een pimpelmeesje te zingen in de lijsterbes voor mijn raam. Bloedfanatiek, alsof de lente al lang begonnen is en hij nog wanhopig op zoek is naar een partner.

Door Boswachter Ine Nijveld

Ook bij Staatsbosbeheer zijn we vol op stoom. Eén van de werkzaamheden die gaat plaatsvinden in februari en maart is de inplant van bos. Op de Sallandse Heuvelrug zijn er percelen bos waar fijnspar en lariks dood zijn gegaan als gevolg van droogte en het kevertje ‘de letterzetter’. Deze bomen hebben we moeten kappen en hier wordt nu opnieuw bos ingeplant. Op de Borkeld zal een perceel van 5 ha voormalige landbouwgrond, worden ingeplant met bomen. Hier gaat het dus om nieuw bos, bos waar geen bos stond.

Heuvelrug

Linde

Er worden bomen geplant die beter bestand zijn tegen droogte, warmte en ziekten. Een van die soorten is de Linde. Als er een talentenjacht “The Voice of Holland” voor bomen zou zijn zou de Linde er met kruin en wortels bovenuit steken. Haar prachtige hartvormige blad zou de eerste minuut nog niet gezien worden natuurlijk. Zodra ze op het podium in bloei zou komen en haar heerlijke geur zou mogen verspreiden, zouden de 4 stoelen direct omdraaien en er luid applaus klinken. De jury bestaande uit bijen en hommels zouden enthousiast op haar afvliegen en zich aan de nectarbar tegoed doen.

In het persoonlijke gesprek met de winnende kandidaat, legt de Linde haar laatste troef op tafel…. Zij is in staat om de biodiversiteit in de bodem te verbeteren. Met haar lange wortels haalt zij restjes kalk diep uit de bodem en slaat ze op in haar blad. Als zij in de herfst haar blad laat vallen, verteert het snel. De kalk maakt de bodem minder zuur, waardoor het weer aantrekkelijk wordt voor wormen, kevertjes en andere bodemdieren.

Andere soorten

Dit toptalent kan het natuurlijk niet alleen. Zij zal een crew om zich heen hebben van zoete kers, hazelaar, eik, haagbeuk en Gelderse roos.

Voorjaar

De plantwerkzaamheden zullen vóór 15 maart klaar moeten zijn, want dan begint het broedseizoen en laten we de natuur met rust. Hopelijk zal de pimpelmees in mijn lijsterbes dan een nieuwe vlam hebben gevonden en samen met haar een nestje bouwen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.