Boswachter Ine Nijveld: complimenten aan de natuur

Interessant? Deel het artikel

Ine Nijveld, boswachter
Ine Nijveld

Als ik uit het veld terugkom hoor ik op de radio dat het Nationale Complimenten-dag is. Dat was de eerste dag van deze maand. Je moet het maar net even weten. De reporter staat bij een meneer die druk bezig is zijn afval te scheiden.

Door Ine Nijveld

Tussen het gerinkel in de glasbak door geeft de reporter de meneer een compliment, omdat hij zijn afval zo goed scheidt. De meneer, niet het type snelle jonge-vlotte babbel, is een beetje overdonderd. Hij moet er even over nadenken, wordt hij in de maling genomen of wat? Dan neemt hij het compliment in ontvangst en zegt er heel blij mee te zijn.

Ik overdenk mijn dag en ga na of ik de laatste tijd mensen in mijn omgeving wel complimenten heb gegeven. We rennen en we vliegen maar, en gaan zo vaak voorbij aan de dingen die goed gaan, omdat er altijd weer iets anders op ons wacht.

Het broedseizoen begint en dat betekent dat we de natuur zoveel mogelijk met rust laten. In de wintermaanden is er echter hard gewerkt. Als natuurbeheerder hebben wij bomen gecontroleerd op dood hout, zodat onze bezoekers weer veilig over de paden kunnen. Er is veel gedaan aan het beheer van de heide, om de kwaliteit te verbeteren. Het branden en vooral het strooien van steenmeel op de heide, was een hele organisatie. Er waren kritische opmerkingen over de kapotgereden wandelpaden en dat was helemaal terecht. Deze werkzaamheden zijn voor de komende maanden klaar en de paden zijn inmiddels weer hersteld.

Enkele wandelaars uit Haarle en Nijverdal keken toe bij het branden van de heide. Enigszins verontrust over hun reactie legde ik uit dat dit belangrijk is voor de biodiversiteit. Zij knikten, wisten dat, omdat het al jaren gebeurt en…. gaven complimenten, omdat de heide er op de Sallandse Heuvelrug, zo schitterend bij ligt. Dat is fijn om te horen! Een prachtig compliment dat maakte dat de dag nog zonniger werd.

Natuurlijk is dit compliment niet alleen voor de natuurbeheerders, maar zeker ook voor alle vrijwilligers die zich inspannen voor het gebied en de recreanten die het gebied niet alleen gebruiken, maar die er ook iets aan teruggeven zoals een mooie gedachte, een sponsorboom of het even meenemen van zwerfvuil.

Net voordat ik de auto uitstap vraagt de reporter aan de afvalscheider: “Wie zou u zelf nou een compliment willen geven?” Meneer dacht even na en gaf toen een antwoord dat ik niet had verwacht:

“Ik zou de natuur een compliment willen geven, omdat ze het uithoudt met ons mensen”

Mooier had ik het niet kunnen zeggen.

Ine Nijveld is boswachter bij Staatsbosbeheer.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.