Boerderijen komen leeg te staan. Wat te doen? Erfdelen! De interesse in Salland stijgt.

Erfdelen: steeds meer mensen in Salland zien dat wel zitten. Het zijn nieuwe inkomsten voor stoppende boeren. Het komt de vitaliteit van het platteland ten goed. Het is goed tegen de woningnood. De werkgroep 'Moi, buur(t) op groen' die een ecologische wijk in Raalte van de grond wil krijgen, omarmt het concept.

Interessant? Deel het artikel

210525PieterP
(c) Erfdelen

De woningnood vraagt om slimme oplossingen. Net als leegstaande boeren opstallen. Erfdelen is daarvoor een prachtig idee. Inmiddels hebben zich meer dan 5.000 mensen landelijk gemeld als geïnteresseerde in deze bijzondere vorm van wonen. Ook in Salland groeit de belangstelling gestaag. En dat is geen wonder.

Erfdelen betekent: kleinschalig, sociaal en duurzaam wonen op voormalige boerenerven, vaak in samenwerking met stoppende of overstappende boeren. De idee is even eenvoudig als doeltreffend: vervallen schuren maken plaats voor kleine, goed geïsoleerde woningen. Rond het erf ontstaat een woongemeenschap waarin mensen naar elkaar omzien én iets bijdragen aan het landschap, de natuur of aan het dorp. Denk aan natuurontwikkeling, delen van spullen en voertuigen, en samen zorgen voor ouderen of de moestuin. Volgens de werkgroep ‘Moi, buur(t) op groen’, onderdeel van de stichting Raalte op Groen, is dat precies wat een ecologische wijk zou moeten zijn, in dit geval een klein ecologisch wijkje.

Salland als voorbeeldregio

Salland is bij uitstek geschikt voor Erfdelen: goede voorzieningen, een prachtig afwisselend landschap, en tegelijk een platteland dat in beweging is, waar weer ruimte ontstaat voor nieuwe vormen van samenleven.

In Lettele is één van de eerste Erfdelen-projecten van Nederland gerealiseerd, met medewerking van de gemeente Deventer. Andere gemeenten, zoals Ede, hebben inmiddels pilotprojecten lopen. En de maatschappelijke relevantie is groot: Wageningen Universiteit en de HAN doen onderzoek naar de meerwaarde van Erfdelen voor de leefbaarheid van het platteland.

Slimme doorstroming en betere verdeling

Van de mensen die meedoen aan Erfdelen is twee derde ouder dan 50 en bijna de helft alleenstaand. Door te verhuizen naar een erfwoning komt hun grotere huis vrij voor een gezin. Dat gezin laat weer een starterswoning achter. Zo ontstaat er ruimte, zonder dat er weilanden volgebouwd hoeven worden.

De werkgroep Moi, buur(t) op groen: “Dit sluit naadloos aan op wat nu nodig is: een andere manier van wonen, die aansluit op thuiswerken, autodelen, sociale verbondenheid en onze behoefte aan rust en ruimte. Een plek waar mensen zelf verantwoordelijkheid nemen – en waar de gemeente ruimte biedt aan burgerinitiatieven. Maar wat er meer van is: het sluit ook naadloos aan bij ecologisch bouwen. Je doet het buitengebied geen geweld aan en je kunt bouwmaterialen gebruiken ván het platteland!”

Van keukentafel tot beleid

Wat aan de Diepenveense keukentafel van initiatiefnemer Pieter Parmentier begon, groeide uit tot een breed gedragen landelijke beweging. Met een netwerk van regiocoördinatoren, duizenden nieuwsbriefabonnees, regiobijeenkomsten en een groeiende lijst van lopende en gerealiseerde projecten is Erfdelen bezig met een stille revolutie op het platteland.

Moi, buur(t) op groen: Salland doet al volop mee. Nu de eerste 5.000 geïnteresseerden zich gemeld hebben, is het tijd voor gemeenten om door te pakken. Want wie de vitaliteit van het platteland serieus neemt, geeft Erfdelen een plek in het beleid.


Meer weten of zelf meedoen? Kijk op www.erfdelen.nl/thuis of neem contact op met initiatiefnemer Pieter Parmentier: parment@planet.nl.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Boerderijen komen leeg te staan. Wat te doen? Erfdelen! De interesse in Salland stijgt.”

  1. Mooi initiatief, bij mijn oude (vroegere) boerderij/ woonadres ( met vele leegstaande schuren) in de gemeente Raalte komen grote villa’s en grote Huizen voor kapitaalkrachtige burgers die hier een nederzetting beginnen, los van elkaar. Er geen sociale binding met elkaar.
    Niet zoals hierboven beschreven staat tenminste.
    Om;
    Nog maarte zwijgen over een andere vorm van bouwen; er is geen sprake van natuurinclusief bouwen / ecologische tuinaanleg evenmin.

    De gemeente Raalte heeft hier jammer genoeg geen beleid op gericht,
    Helaas kan er nog steeds heel conservatief gebouwd worden met veel beton en veel steen.

    Anny Legebeke-Holtmaat
    Klimaatburgemeester v Raalte

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.