Boerderij Strunk heeft in elk geval een verleden!

Interessant? Deel het artikel

strunk
De laatste eigenaren van Strunk @eigen foto

Boerderij Strunk in Raalte, hoe komt die boerderij daar zo maar midden in een woonwijk. Nou eigenlijk ging dat andersom: de woonwijk kwam om de boerderij heen te staan. Begin jaren zestig werd er op de boerderij nog gewoon geboerd.

Die wijsheid komt uit het boekje ‘Raalte rond de Bergmolen’ van Henk Bouwhuis dat Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte in de boekenkast heeft staan

De laatste boer was een Strunk

De laatste boeren-eigenaar was Egbert Jan Strunk die de boerderij in 1964 aan de gemeente Raalte verkocht omdat die wilde uitbreiden met de wijk Westdorp. We gaan hier niet zo zeer op de familielijn van Egbert Jan in, maar het is misschien wel mooi te weten dat er rond 1700 in dat gebied een molen stond, op een “berg”. De Bergmolen, waar dus nu nog een straat naar vernoemd is. En in die molen, daar woonde een Bergmuller. Via zijn bloedlijn werd in 1796 de betreffende boerderij gebouwd, die later de naam Strunk kreeg, omdat er op dat moment een boer in woonde met die naam.

Sallandse Folklore

De Stichting Sallandse Folklore heeft zich vanaf het moment dat Raalte eigenaar werd van de boerderij, hard gemaakt voor het intact houden ervan. Na een grondige verbouwing is het destijds door Prins Bernhard heropend. Enkele decennia was het de thuisbasis van de Sallandse Folklore die ook weer gelieerd was aan de Sallandse Bottermarkt. Door de week kwamen er geregeld busladingen met gezelschappen die kwamen van voor de folkloristische klederdrachtenshow ‘van nachtjak tut kistentuug’, waarbij de leden van de folkloregroep de verschillende soorten kleding showden.

Andere activiteiten

Ook andere activiteiten werden in Strunk georganiseerd, van exposities tot kamerconcerten op zondagochtend. Ook de jaarlijkse slachtdag was een Strunk-activiteit waar veel mensen kwamen genieten van de oude gebruiken en gerechten.

Een jaar of twintig was het ook de thuisbasis van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. Die is er vertrokken “omdat zich de nodige veranderingen aankondigden, maar ook omdat we in de Landstede over betere faciliteiten kunnen beschikken.”

De laatste jaren is Ralda min of meer enige gebruiker van Strunk geweest.

Toekomst

Het was de bedoeling Boerderij Strunk weer een beetje in die historische stijl vlot te trekken, er een flinke verbouwing tegenaan te gooien en zo ruimte te bieden aan meerdere verenigingen. Maar een onderzoek naar mogelijk geïnteresseerden bleek wat al te optimistisch ingestoken. De gemeente is derhalve naarstig op zoek naar haalbare oplossingen voor behoud én gebruik van de boerderij.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant