Boekpresentatie ‘Windhandel’ door Bert Weteringe in Dalfsen

In zijn zojuist uitgekomen boek 'Windhandel,De impact van grootschalige energieopwekking met windturbines' vraagt Bert Weteringe zich af of het niet de hoogste tijd is om te erkennen dat windenergie in feite windhandel is?”

Interessant? Deel het artikel

Bert Weteringe 231006 up boek

Op vrijdag 1 september jongstleden werd door auteur Bert Weteringe uit Raalte zijn boekpresentatie gegeven bij Theetuin de Stokte te Dalfsen. In zijn boek Windhandel geeft Bert een kritische kijk op de energietransitie en specifiek op de bouw en exploitatie van windturbines. De impact hiervan op het milieu, de natuur, de mens en op onze portemonnee is enorm. De boekpresentatie werd door zo’n 55 genodigden bijgewoond. Naast de presentatie van zijn boek was er ook ruimte voor gastsprekers Marcel Crok van Stichting Clintel en Claudia Jansen, onderwijsvernieuwer. De avond werd muzikaal begeleid door Mariska (zang) en Mona (harp).

Klimaatalarm

Klimaatverandering is tegenwoordig misschien wel het meest besproken onderwerp in de media. Afgelopen zomer stonden kranten en social media vol met berichten over temperatuurrecords, branden en overstromingen, die het gevolg zouden zijn van klimaatverandering. Klimaat was om die reden dan ook onderwerp van gesprek tijdens de zomervakantie.

Klimaatverandering is ook de aanjager van het huidige, mondiale Klimaatbeleid. Het Klimaatbeleid houdt in dat er een energietransitie plaats moet vinden van fossiele brandstoffen naar zogeheten ‘hernieuwbare’ energie, oftewel energie uit voornamelijk zon en wind. De energietransitie moet volgens de Europese Green Deal in 2050 zijn afgerond.

Om de energietransitie te realiseren moeten er veel, heel veel, zonneparken en windturbines worden gebouwd en zullen er wereldwijd 15 miljoen megabatterijen moeten worden geïnstalleerd voor de opslag van energie. Alleen al voor de realisatie van de geplande hoeveelheid windenergie in 2050 zullen er de komende 26 jaar wereldwijd nog minimaal 2 miljoen windturbines moeten worden gebouwd. Momenteel staan er wereldwijd ongeveer 200.000 windturbines. In de periode van 2030 tot 2050 zullen alle windturbines die voor 2030 gebouwd zijn, ook nog eens vervangen moeten worden vanwege de gemiddelde levensduur van 20 jaar.

In Nederland staan momenteel een kleine 3000 windturbines (op land en zee samen), samen goed voor nog geen 10% van de energiebehoefte van de Nederlandse samenleving. Het Nederlandse polderlandschap is inmiddels verworden tot industriële omgeving. Maar dit is slechts het begin. Overheden sturen aan op een versnelling van de energietransitie en worden daarbij gesteund door de media die een stortvloed aan alarmerende berichten over klimaatverandering de wereld inbrengen. Om een versnelling van de transitie voor elkaar te krijgen is namelijk draagvlak onder de bevolking nodig en dit draagvlak wordt gecreëerd door in te spelen op angst en schuldgevoel. VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres zei op 6 september 2023: “Climate break-down has begun”. Deze uitspraak dient om overheden aan te zetten om vaart te maken met de energietransitie.

Bert Weteringe

Maar draagt de energietransitie daadwerkelijk bij aan klimaatverandering? En tegen welke prijs? Over de impact op het milieu, de natuur, de mens en onze portemonnee wordt slechts weinig gepubliceerd en critici van de energietransitie worden al snel gecanceld, zoals dat tegenwoordig heet.

Bert Weteringe, auteur van het boek ‘Windhandel’, is vliegtuigbouwkundig ingenieur en heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en certificatie van lichtgewicht materialen en processen voor toepassing in de luchtvaart.

Vraagtekens

Tijdens de boekpresentatie lichtte hij enkele onderwerpen uit het veel omvattende boek toe. Een eerste feit die hij aangeeft is dat het bouwen van windparken voor de Amerikaanse Oostkust sinds 2016 de oorzaak is van een verdrievoudiging van de sterfte onder bultrugwalvissen. Bultrugwalvissen spoelen sinds die tijd regelmatig aan op de stranden van New York en New Jersey, blijkt uit onderzoek en officiële cijfers van het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Ook was er aandacht voor de enorme hoeveelheid materialen die benodigd zijn voor het produceren van windturbines. Voor een 4 MW turbine op land is onder andere 900.000 kg staal (constructie), 2.500.000 kg beton (fundering) en 45.000 vezel versterkte kunststof (rotorbladen) nodig. Deze materialen worden geproduceerd met fossiele brandstoffen. Voor het bouwen van de windturbines op zee zijn zware transporten nodig door vrachtschepen die bijna allemaal nog op diesel of stookolie varen.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat er een groot tekort is aan mineralen om de energietransitie te kunnen realiseren. Zo is er wereldwijd een tekort aan Lithium van 98%. Lithium is onder andere nodig voor de batterijen voor elektrische auto’s en voor de te realiseren megabatterijen voor de opslag van energie.

Tot slot is een van de meest opmerkelijke onderzoeken die Bert aanhaalt, dat het grootschalig oogsten van windenergie waarschijnlijk opwarming en droogte veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de bodem in een windpark na 10 jaar met bijna 1°C is gestegen ten opzichte van de temperatuur van de bodem net buiten hetzelfde windpark. Hierdoor verdampt er meer water uit de bodem in het windpark en wordt de bodem dus droger. En hoe droger de bodem, des te sneller deze opwarmt. Je kunt je afvragen, zijn we met de grootschalige uitrol van windturbines de mensheid aan het behoeden voor opwarming van de Aarde, of gaan we hiermee juist de Aarde opwarmen.

Gastspreker Marcel Crok van Stichting Clintel noemde het ontzettend knap dat een ingenieur een boek schrijft; “meestal zijn ingenieurs doeners”. Daarnaast noemde hij het dapper om een kritisch boek uit te brengen over dit onderwerp in de huidige ‘cancelcultuur’.

Videoverslagen

Voor de video-montage van de boekpresentatie zie Video boekpresentatie 1 september 2023 – Nieuws en mijn ervaringen – Met de wind mee ; https://www.metdewindmee.com/blog/?id=oeq27a52

Op 30 september verscheen het interview van Bert met Elze van Hamelen in De Andere Krant. Het artikel is hier te lezen: De Andere Krant – “We moeten gewoon stoppen met het bouwen van windmolens”: Elze van Hamelen

 

Het boek ‘Windhandel’ is te bestellen via Obelisk boeken

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden