Blueszangeres Raymunda, dat die niet wereldberoemd is

"Ze zeggen dat mijn stem wel wat op die van Janis Joplin lijkt" en ze zet 'oh lord would you buy me a mercedes benz', de enige cover van de avond.

Interessant? Deel het artikel

hedom raymunda

Raymunda was dinsdag in Hedon, om live op te treden voor publiek, maar ook op de radio van de lokale omroep Focus RTV. Ze speelde haar album ‘All of me’ en nog wat nummers meer, want ze had een set van twee uur te vullen.

Die twee uur, dat is voor artiesten nog wel een dingetje. Na anderhalf uur is de conditie wel op, de spirit er wel uit. En eerlijk is eerlijk, het publiek begint dan ook wel op het horloge te kijken. Maar bij Raymunda was dat dinsdag niet het geval. Die speelde de pannen van het dak, maar maakte ook een spelletje van de intermezzo’s tussen de nummers. Een soort van aangenaam tijdrekken. In gesprek met het publiek vertelde ze – net als in de nummers van All of me – over haar leven, nam een recensent op de hak en vroeg de man die schreeuwde of ze met wat minder kleren aan verder wilde zingen, hoeveel ie daar voor over had. (En ik zelf vroeg me af of dit nu zo’n moment is dat publiek elkaar onderling moet corrigeren.)

Maar dan de muziek: potdorie wat een band. Inderdaad een stem als Janis Joplin. Maar ook als Tina Turner. En een band van topklasse. Geen gelikte kopie van wat ze in de studio op de plaat zetten, maar een podiumversie zoals het op dat moment uitkomt. Met één knikje naar elkaar besluiten de gitaar-solo nog wat langer te maken, de drummer aangeven dat het tempo nog wel wat hoger kan, en als zangeres je niet aan ‘1-2-3 daar gaan we’ houden, maar gewoon beginnen en dan maar zien dat de band inhaakt. Ogenschijnlijk losjes, in werkelijkheid kun je je dat alleen maar permitteren als je op en top professioneel bent.

Raymunda zingt niet alleen de blues, ze ís ook de blues. Uit de goot gered door een man met wie ze een zoon heeft. Die man is inmiddels overleden, de zoon is leadgitarist in haar band. (Het nummer daarover heet Song for his dad.) Ze leeft vanuit een camper en “ik heb niet mijn hele leven zo hard gewerkt” onderbreekt ze zichzelf in ‘oh lord would you buy’ als ‘I’ve worked hard all my lifetime, no help from my friends’ voorbij komt.

Als je meer over haar leven wil weten moet je even naar spotify naar All of me gaan. Gewoon even hier klikken. Ga daar ook maar toe als je verder niks van har leven wil weten, maar wel van blues, rock, Janis Joplin of Tina Turner in haar jonge jaren houdt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.