Het is weer herfst en daarmee breekt de tijd van het planten van bloembollen weer aan. Ook in het groen in de gemeente Raalte worden jaarlijks stukken gras gefreesd om daar bloembollen in te poten. Op zich een lovenswaardig initiatief zolang er maar geen gangbaar geteelde bloembollen voor worden gebruikt.
Na jaren van discussie ben ik nieuwsgierig of Raalte dit jaar biologische bollen gaat planten. In de media lees je steeds meer, bijna elke dag, over de gevolgen van het telen en het gebruik van gangbare bloembollen en de impact op het milieu, biodiversiteit, bodem en drinkwater. Deze week nog in het nieuws een ernstig gevolg door het gebruik van pesticiden in de bloembollen. https://nos.nl/artikel/2540387-doodsoorzaak-dochter-van-franse-bloemist-erkend-kwam-door-pesticiden.
Het is bekend dat gangbare geteelde bloembollen zijn geproduceerd met een gifgebruik van wel 125 kilo werkzame stof gif per hectare. Je zou moeten weten wat de gevolgen zijn voor bodemleven, schimmels, drink/grondwater en lucht. Ook omwonenden van percelen waar deze bollen worden geteeld, hebben ernstige overlast van deze teelt. Dat is nog niet het enige, ook akker en weidevogels, zoogdieren, insecten, vlinders, enz. leggen het loodje. 80% van de insecten zijn reeds uitgeroeid.
Maar ook als mens plukken we de wrange vruchten ervan; kanker, Alzheimer, Parkinson, enz.
Hopelijk is ondertussen het besef bij de bestuurders van Raalte geland dat het zo niet verder kan, zodat we er vanuit kunnen gaan dat ze definitief kiezen voor biologische bloembollen.
Dat zou een vreugdevolle beslissing zijn.