Biologische landbouw is ook nog eens rendabeler!

Interessant? Deel het artikel

biologische landbouw

Biologische landbouwbedrijven zijn rendabeler dan traditionele landbouw. Ze doen het niet alleen ecologisch beter, maar ook economisch. Dat heeft een denktank van de Franse overheid (France Stratégie) onderzocht. Het is daarom slim landbouwsubsidie aan biologische landbouw te geven in plaats van aan de traditionele, omdat je dan ook de transitie versnelt.

Biologische landbouw werkt meer met de natuur, doet aan gewasdiversificatie en heeft ook oog voor een biodiverse omgeving van de boerderij. Je kunt dan ook met minder of zonder gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica en meststoffen uit de voeten. Op den duur leidt dat tot hogere opbrengsten.

Maar je moet volgens de onderzoekers verder kijken dan dat. De klimaatverandering moet ook een halt toegeroepen worden. Want dat leidt niet alleen tot droogte en korte maar hevige regenval. Ook virussen, bacteriën en parasieten krijgen meer kans door mildere winters. Biologische landbouw gaat klimaatverandering tegen, maar maakt gewassen ook meer natuurlijk weerbaar. Het Franse onderzoek toont aan dat de 40.000 biologische landbouwbedrijven in het land het beter doen dan toen ze nog traditioneel boerden.

Volgens het model zou een bedrijf dat overstapt op biologische landbouw een directe verbetering zien van winstmarges, zonder steun van de overheid, en een toename van gemiddeld 25% na de overstap.

Klik hier voor het volledige rapport.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.