Biologische boeren voeren geen agressieve acties | Met video

Biologische boeren voeren geen actie. Ze vinden juist dar de Green Deal van Europa er snel moet komen. Voor herstel van de natuur en voor gezond eten op je bord.

Interessant? Deel het artikel

© Marie van der Heijden
© Marie van der Heijden

The Green Deal is een Europese regeling die er toe moet leiden dat boeren met respect voor de natuur hun werk uitoefenen. De deal voorziet ook in een eerlijker betaling van de boer. Maar ook in gezonder eten en minder landbouwgif. Dat zijn allemaal zaken waar de biologische boer al rekening mee houdt in zijn dagelijkse werk.

From farm to fork heet het uitvoeringssysteem dat in Europa is bedacht voor de Green Deal. In alle stappen van voedsel, van boerderij tot dat jij aan de vork prikt, wordt rekening gehouden met een systeem dat vol te houden is. Een afslag dus van de doorlopende weg waarop de agrarische industrie zich nu bevindt. Zo mogen boeren veel minder landbouwgif gebruiken om kruiden en insecten dood te spuiten en de bedrijven mogen niet groter zijn dan dat ze de eigen mest zo goed als allemaal weer kunnen hergebruiken op eigen land. Voedsel dat je aan je dieren geeft moet ook gifvrij zijn. Er er moet heel voorzichtig omgegaan worden met diergeneesmiddelen. Want net als landbouwgif komen resten daarvan uiteindelijk allemaal in de natuur, in het grondwater en in de mens.

De Green Deal voorziet ook in een veel eerlijker prijs voor de producten die boeren leveren. Nu bepalen de inkooporganisaties van Jumbo’s en AH’s van deze wereld de prijs die een boer krijgt.

(Lees verder onder de video)
In deze uitzending van Kiek An legt Jan Overesch zijn manier van werken uit.

Gevolg hoeft niet te zijn dat de prijs van voedsel duurder wordt. De tussenhandel kan ook toe met lagere winstmarges. Maar het kan ook leiden tot ander koopgedrag: iets minder, maar veel lekkerder eten is bijvoorbeeld een optie. Dat is dan weer goed voor je gewicht en scheelt over de hele linie flink in de ziektekosten.

Gevolg voor de boer is ook dat zijn kostenplaatje er heel anders uit komt te zien. Een bioboer heeft veel minder onkosten aan bijvoorbeeld de inkoop van krachtvoer en landbouwgif. Hij pakt daarom veel sneller een goede marge op zijn producten. Een bioboer kan daarom kleinschaliger werken om de kost te verdienen. Volgens die werkwijze heb je dan niet minder, maar juist meer boeren nodig om ons voedsel te produceren.

(Lees verder onder de video)
In deze opname van De Groene Bank legt Thomas de Gooijer uit hoe hij biologische groente rechtstreek verkoopt aan inwoners van Raalte Noord en dus de tussenhandel overslaat.

Kijk hier naar de hele uitzending van Kiek An:

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.