Door Robin Food
Vorige week presenteerde wetenschapper Dr. Jurgen Fritz (Universiteit van Kassel) de resultaten van 45 jaar onderzoek naar Biologisch Dynamische (BD) landbouw. En wat blijkt? In vergelijking met gangbare landbouw scoort de BD-bodem maar liefst 44% beter op bodemvruchtbaarheid. Ook zien de onderzoekers een belangrijke toename van de zogenaamde “Plant Grow Promoting Micro-organisms (PGPM)”. Die verhogen de weerbaarheid van planten tegen stress door droogte of wateroverlast. En dat is nog niet alles. Want de onderzochte pompoenen tonen ook nog eens een hoog significante toename aan anti-oxidanten.
Mega belangrijk nu boeren steeds meer last hebben van weersextremen en consumenten zich zorgen maken over hun gezondheid.
En ja natuurlijk zijn de (droge stof) opbrengsten ook wat lager dan op de velden die aan een kunstmest infuus hingen. Ongeveer 15%. Maar dat lijkt ruimschoots op te wegen tegen de aanzienlijk lagere input aan bestrijdingsmiddelen, energie en bemesting.
Traditionele landbouwwetenschappers hebben BD lang beschouwd als hobby van “magisch denkende alternatieve gekkies“. Niet de moeite waard om onderzoek naar te doen. Fritz zet ze nu in hun onderbroek. Met in het achterhoofd de beroemde quote van Einstein: “we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”.
Hoog tijd dus dat er meer Nederlands onderzoeksgeld naar BIO gaat.
Heeft het onderzoek alleen betrekking op pompoenen, of gaat het om een breed scala aan gewassen ?
En is er ook onderzoek gedaan naar weidegrond ( en de daarop groeiende gewassen/grassen )