Bioboerderij en -winkel Overesch: Nieuws van het land

Overesch, de befaamde bioboerderij en -winkel tussen Raalte en Heino heeft weer veel goed nieuws.

Interessant? Deel het artikel

Bioboerderijwinkel Overesch Raalte
Bioboerderijwinkel Overesch Raalte

Na een jaar lang hard te hebben gewerkt aan onze biologische valeriaan was het afgelopen week dan eindelijk zover…De valeriaan is geoogst en verwerkt! Het oogsten en verwerken van onze valeriaan verloopt in meerdere stappen. Als eerst moest de valeriaan natuurlijk van het land worden gehaald. Dit gebeurt met een speciale rooimachine die de wortels uit de grond haalt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Nadat de valeriaan van het land af gehaald is, wordt het gedurende een korte periode op ons erf bewaard.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Na een kleine rustpauze op het erg is de valeriaan klaar voor de reis naar de wasserij (want om de uiteindelijke wortels te kunnen gebruiken moeten deze natuurlijk wel schoon zijn). De valeriaan wordt in meerdere vrachtwagens geladen, en vervolgen zo hun weg naar de wasserij.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Na een rit van ongeveer een uur komt de valeriaan aan bij de wasserij. De wortels worden schoongemaakt waarna ze gebruikt kunnen worden voor hun uiteindelijke doel: valeriaan wordt verwerkt in biologische supplementen en helpt mensen die last hebben van nervositeit, slaapproblemen en stress. Valeriaan heeft namelijk een kalmerende werking, als de wortels op de juiste manier worden verwerkt.

Op onderstaande foto’s zie je hoe de valeriaan naar de wasser wordt gebracht, en hoe deze verder wordt verwerkt als het eenmaal op de band ligt.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

En de uiteindelijke schoon gewassen wortels zien er zo uit. Deze zijn klaar om verder verwerkt te worden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Nieuw in ons assortiment

Guacamole
92% avocado! Puur in smaak en zo te gebruiken, wel zo makkelijk! Voedzaam, heerlijk uit de Mediterrane keuken. Om te dippen met nachos of op brood.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Amandeldrank suikervrij

Deze amandeldrink is gemaakt van Spaanse amandelen uit Valencia en Murcia. Deze amandelen zitten boordevol smaak, en daarom is er aan deze drink geen suiker toegevoegd. Heerlijk om zo te drinken, of te verwerken in baksels, ontbijtjes en smoothies.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Trafo kaas flips (glutenvrij)
Deze krokant gebakken Trafo kaas flips zijn glutenvrij, zonder toegevoegde suikers. Trafo is het merk voor puur biologische chips van de beste kwaliteit. Met moderne productielijnen worden de producten op een lage temperatuur gebakken, wat de kwaliteit van de chips en olie waarin het gebakken wordt ten goede komt, en met een defatter kan het vetgehalte van de chips zo laag mogelijk gehouden worden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Er zijn weer aardperen beschikbaar

We hebben weer aardperen beschikbaar in onze winkel. Wellicht niet bij iedereen bekend, maar wel heel gezond.
Wat zijn aardperen nou precies?

Aardperen zijn onregelmatig gevormde, vrij grote en blanke of violette knollen met een dunne huid die niet verkurkt zijn. De zachte smaak lijkt op die van de artisjok. Knollen kort koken en daarna bakken of verwerken tot puree. Jonge knollen hoeven voor het koken niet geschild te worden Oudere knollen kunt u eerst dun schillen. De knol kan ook rauw worden gegeten, bijvoorbeeld gesnipperd.

En ook niet geheel onbelangrijk, ze hebben een laxerende werking.

Leuke feitjes over de Industriële verwerking: Aardperen worden gebruikt voor de winning van fructose, het stoken van alcohol en de bereiding van meel.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Mogelijke uitbreiding DARF producten

Wat is van belang in een winkel? Kijken naar de wens van de klant, maar zeker ook kijken naar de kwaliteit van de producten die je te koop aanbiedt.
Wij hebben inmiddels een klein assortiment aan DARF honden- en kattenvoer te koop, maar omdat wij toch zeer blij verrast zijn over de kwaliteit van de DARF producten, hebben wij besloten om hiermee te gaan uitbreiden, als er natuurlijk voldoende vraag is van u als klant.

Daarom wil ik u als klant verzoeken om ons op de hoogte te stellen als u interesse heeft in diverse DARF producten voor uw hond en/of kat.

Momenteel hebben wij alleen de KVV volledige maaltijden in ons assortiment. Dit KVV voer is vers vlees gebaseerd op het BARF-principe, de schijf van vijf voor honden en katten. Dit betekent dat DARF KVV vlees bestaat uit minstens vier diersoorten in één mix. Deze 100% complete mix biedt alle bouwstoffen die een hond of kat nodig heeft om gezond en boordevol energie de dag door te komen.

Maar DARF heeft ook diverse snacks en koud geperste droge brokken beschikbaar. Wij hebben deze als proef aan onze eigen honden gegeven en ze waren er helemaal weg van!

Hier vindt u het actuele assortiment.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

 

 

 

Mogen wij dit mooie artikel uit Naober over onze modderpoel met u delen?

Recentelijk kregen we bezoek van een journalist die benieuwd was naar onze modderpoel, en na een bezoek heeft hij een prachtig artikel over ons geschreven. Deze wilde wij even met u delen.

“In harmonie met de natuur wil ik boeren”

Een modderpoel vol varkens geniet regelmatig veel bekijks op de biologische boerderij Overesch bij Raalte. Jong en oud komen er regelmatig een kijkje nemen. “De varkens zijn heel rustig, lopen soms naar je toe en schurken ze zich zelfs tegen je aan”, vertelt boer Jan Overesch (74) die het bedrijf samen met zijn zoon Rick runt. Groot voordeel van het modderbad, waar de varkens gek op zijn, is dat Overesch geen chemische middelen meer nodig heeft om de huid van de dieren gezond te houden. Dat gezond blijven, regelen ze zelf, in de zon en in het natte zand. “We hebben ook schuurpalen en een schuurmuur geplaatst. We boeren eigenlijk weer op de manier zoals mijn ouders dat vroeger ook deden.” Wakker dier beloonde deze aanpak al met een mooie prijs, namelijk de mooiste modderpoel juryprijs 2019.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Hier kunt u het volledige artikel vinden.

Wegwerkzaamheden aan de brug op de Hondemotsweg in volle gang

Per 25 oktober is de gemeente begonnen met de werkzaamheden aan de brug op de Hondemotsweg.

Vanaf Heino en Dalfsen zijn wij gelukkig normaal bereikbaar met de fiets en de auto. Voor de fietsers vanuit Raalte is er geen belemmering, er wordt een noodbrug geplaatst.
Om het voor u als klant wat makkelijker te maken hebben wij een aantal mogelijkheden bedacht. Wil je met de fiets komen boodschappen doen en vind je het onhandig de boodschappen op de fiets mee te nemen, dan worden ze gratis bij u thuis bezocht. Ook de boodschappen besteld per telefoon, app of mail worden woensdag en zaterdag kosteloos bezorgd.

Verder hebben we nog een alternatief bedacht; bij de brug, hebben we een aantal fietsen geplaatst. Deze zijn voorzien van een cijferslot (de code kunt u opvragen door even naar de winkel te bellen). U kunt dan de auto parkeren voor de brug langs de Hondemotsweg, pak een fiets en kom de laatste 500 meter fietsend naar de winkel.
Wij hopen dat we zo op deze manier de overlast voor u als klant een beetje te kunnen beperken.
Voor alle klanten staat gratis kop koffie of thee klaar.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Recept van de week

Stoofpeertjes (zonder alcohol)

Ingrediënten (4 personen):
• 6 stoofperen
• 1 steranijs
• 1 kaneel stokje
• 75 gr witte basterd suiker
• 150 ml water
• 1 theelepel maïzena

Bereidingswijze:
1. Schil de stoofpeertjes. Voeg water en de suiker toe in een diep pannetje. Voeg hierbij ook de steranijs en het kaneel stokje. Leg hier de peertjes in. De stoofpeertjes zullen niet helemaal onder staan, dus het is belangrijk om tussentijds de peertjes om te draaien.
2. Stoof de peertjes in 90 minuten gaar op laag vuur. Haal de peertjes uit de pan.

Indien u de stoofperen wel met witte of rode wijn wilt maken, voegt u in stap 1 de wijn toe.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Meer inspiratie?

Neem dan een kijkje in onze receptenbibliotheek.

 

Receptenbibliotheek

Overesch op Facebook

Overesch op Twitter

Overesch website

Overesch Email

Overesch Instagram

 

Openingstijden

Dinsdag 09.00 tot 18.00 uur
Woensdag 09.00 tot 18.00 uur
Donderdag 09.00 tot 18.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
Of op afspraak

Boerderijwinkel

We hebben als doelstelling biologisch 100% bereikbaar te maken voor iedereen. In onze boerderijwinkel vind je een compleet assortiment aan biologische producten, zoals rund- en varkensvlees van eigen vee, kip van Polderhoen, groente en fruit, vers brood, zuivel, kaas, eieren, bier en wijn, en natuurlijk een groot assortiment aan droog- en kruidenierswaren. Mocht je producten willen die wij niet standaard in het assortiment hebben dan kunnen wij deze voor je bestellen.

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.