Bioboerderij en -winkel Overesch: Nieuws van de boerderij

Bioboer en -winkel Overesch aan de Hondemotsweg tussen Raalte en Heino heeft als doelstelling biologisch 100% bereikbaar te maken voor iedereen. In onze boerderijwinkel vind je een compleet assortiment aan biologische producten, zoals rund- en varkensvlees van eigen vee, kip van Polderhoen, groente en fruit, vers brood, zuivel, kaas, eieren, bier en wijn, en natuurlijk een groot assortiment aan droog- en kruidenierswaren. Mocht je producten willen die wij niet standaard in het assortiment hebben dan kunnen wij deze voor je bestellen.

Interessant? Deel het artikel

Eco boerderijwinkel Overesch Raalte
Eco boerderijwinkel Overesch Raalte

Mollentelling

Vorig weekend was de landelijke mollentelling. Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en verbeteren de waterdoorlatendheid.

Maar ja elk voordeel heeft een nadeel. De molshopen die ze maken ontsieren de tuin of het gazon. Zo ook bij ons vooral in de wintermaanden, maar we laten de mollen hun gang gaan en straks op het eind van de lente zijn ze vertrokken naar de omliggende akkers. Dan gaan we de molshopen egaliseren en heb je er geen last van met het grasmaaien.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Voorjaar nadert

De voorjaarswerkzaamheden dienen zich aan. Hier zijn we bezig met het inwerken van de vaste gecomposteerde mest bij de asperges. De mest wordt oppervlakkig ingewerkt zodat het bodemleven z’n werk kan doen. Dan komen de nutriënten beschikbaar voor het gewas.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Nieuw!

Haal de lente in huis met deze mooie blauw-paarse krokussen! De Grand Maitre krokus geeft prachtige, grote lavendelblauwe bloemen. De bloemen zijn er ongeveer in februari en maart. Ze groeien ongeveer 10-40 cm hoog.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

 

Recept van de week

Bietentaart met feta en tijm

Ingrediënten voor 12 stukjes:

  • 100 g koude boter
  • 200 g bloem
  • zout
  • 1 grote rode ui
  • 500 g bieten
  • 5-6 stengel(s) tijm (of gedroogde tijm)
  • 4 el olijfolie
  • 1 el rietsuiker
  • 4 el witte wijnazijn
  • Peper uit de molen
  • 5 eieren (maat M)
  • 1 pakje (150 g) crème fraîche
  • 200 g feta
  • Blaadjes babyspinazie om te garneren
  • Bloem voor op het aanrecht
  • Vet en bloem voor de vorm
  • Bakpapier en gedroogde erwten
  • Vershoudfolie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de boter in blokjes. Kneed de bloem, 1/2 theelepel zout en de boter snel met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg 60 ml koud water toe en kneed snel tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in folie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  1. Pel ondertussen de ui en snijd hem in fijne reepjes. Was, reinig, schil en rasp de bieten grof. Was de tijm, schud droog en hak fijn, op 2 steeltjes na voor de garnering. Verhit de olie in een pan.
  1. Fruit hierin de ui ongeveer 4 minuten op een laag vuur, draaiend. Voeg de bieten, tijm, suiker, azijn en 50 ml water toe. Laat ongeveer 10 minuten sudderen op matig vuur. Breng op smaak met zout en peper.
  1. Haal de rode bieten eruit en laat ze afkoelen.
  1. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg er uit tot een ronde lap (ca. 30 cm Ø). Vet een springvorm (26 cm Ø) in en bestuif hem met bloem. Leg het deeg in de vorm en druk de randen naar beneden. Prik de deegbodem enkele malen in met een vork.
  1. Leg bakpapier op de met deeg bekleedde vorm, voeg gedroogde erwten toe. Bak in een voorverwarmde oven (elektrische oven: 175 °C/ heteluchtoven: 150 °C) gedurende ongeveer 10 minuten. Verwijder het bakpapier met de gedroogde erwten.
  1. Bak de bodem nog ongeveer 10 minuten. Haal het eruit en laat het lauw afkoelen in de vorm op een taartrooster.
  1. Klop de eieren los met de crème fraîche, breng op smaak met zout. Verkruimel de kaas. Verdeel het bietenmengsel en de kaas over de deegbodem. Giet het eigeel over de bovenkant en bak in een voorverwarmde oven (elektrische oven: 175 °C/ heteluchtoven: 150 °C) voor ongeveer 30 minuten.
  1. Haal de taart uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Haal uit het bakblik en serveer warm of koud. Garneer met tijm en spinazie indien gewenst. Bestrooi met peper.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Eet smakelijk!

Meer inspiratie?

Neem dan een kijkje in onze receptenbibliotheek.

 

Website Overesch

 

Bekijk de Overesch folder

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *