Biobased bouwer Tala uit Broekland wint Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 

Duurzaam bouwbedrijf Tala heeft de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 gewonnen in de categorie Circulaire Start-up. Tala kreeg deze prijs, omdat haar woningen volgens de jury natuurlijk, schaalbaar en het meest circulair zijn. Een trotse Victor de Beus, mede-oprichter van Tala, nam de prijs in ontvangst.

Interessant? Deel het artikel

tala prijsontvangst circulair bouwen

In de categorie Circulaire Changemaker won Spinning Jenny en Circulaire Community is gewonnen door Circulair Rubber Platform. Daarmee zijn deze bedrijven door naar de landelijke finale.

VNO-NCW Midden, Provincie en partners reikten deze prijzen op 15 februari uit tijdens het Circulair Spektakel bij The Green East in Raalte. ‘Want Circulair ondernemen is de toekomst en Overijssel kent veel innovatieve organisaties en ideeën.’ Tala uit Broekland is daar een hard groeiend voorbeeld van. Het natuurlijke bouwbedrijf werd drie jaar geleden opgericht. Tala ontwerpt en bouwt circulaire huizen van hout en ander biobased materiaal.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tala biobased bouwen
Productieproces TALA

De modulaire woningen zijn 90% biobased en worden volledig in eigen fabriek in het Sallandse Broekland geproduceerd, voornamelijk voor woningcorporaties. Tala kiest voor materialen zoals kruislaaghout (CLT), houtvezel- of hennepisolatie en houten of bamboe gevelbekleding. De materialen zijn in een eindeloze cyclus beschikbaar zonder de aarde uit te putten en maken de woningen netto CO2-positief.

Daarnaast zet Tala hergebruikte materialen in, zoals geoogst sanitair uit sloopprojecten en kozijnen van gerecyclede kunststof. De permanente woningen zijn verplaatsbaar en dus herbruikbaar in zijn geheel. De droogbouwmethode zorgt ervoor dat in de verre toekomst 99% van de materialen opnieuw gebruikt kan worden. Al deze duurzame waarden laat Tala doorrekenen aan de hand van Het Nieuwe Normaal. De woningen overstijgen alle duurzame normen met gemak, zijn gezond om in te wonen en betaalbaar.

Victor de Beus is blij met de erkenning: “Een paar jaar geleden spraken wij in een café over klimaatverandering en de trage verduurzaming in de bouw. In plaats van het bij kroegpraat te houden, hebben wij onze ideeën werkelijkheid gemaakt. De ene na de andere woning rolt nu de fabriek uit en zijn flink aan het opschalen. Dat is echt als een jongensdroom. Dat dit ook nog eens zo gewaardeerd wordt, is heel tof.”

Het blijft niet bij deze prijs. De drie Overijsselse pioniers zijn nu door naar de landelijke finale van de VNO-NCW Circulaire Innovatie Top 20. Deze wordt op 15 maart gehouden in Den Haag. “Spannend!

 

Die landelijke prijs willen we dan natuurlijk ook wel winnen. We bouwen immers al tot in Limburg.”

Tala website

 

 

Tala montage huis
Plaatsing TALA woning in de Olstergaard te Olst

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.