Bijzondere orchidee gevonden in Salland

Interessant? Deel het artikel

foto van Ruben Vermeer orchidee
Foto: Ruben Vermeer

In een natuurgebied van Natuurmonumenten in Salland zijn door Jaap Ex, mede-eigenaar, dit voorjaar negen exemplaren van de groenknolorchis gevonden. Een zeldzame en Europees beschermde orchidee, die alleen nog in onze laagveen- en kustgebieden voorkomt. De verrassing was dan ook groot.

Jaap Ex over zijn vondst: “Ik was eigenlijk op zoek naar rozetten van de blauwe knoop maar vond toen een nieuwe soort. Ik zag direct dat het iets bijzonders was, een orchidee die ik niet eerder had gezien. Maar wist niet direct welke. De app op mijn mobiel bracht uitsluitsel.”

Hydrologie en uitgekiend maaibeheer

Deze vondst kan beschouwd worden als een indicatie van een gezond en goed beheert natuurgebied. Als de omstandigheden in orde zijn, kunnen planten zich daadwerkelijk vestigen. Natuurmonumenten heeft hier daarom samen met het waterschap de laatste jaren hard gewerkt aan de verbetering van de hydrologie. Daarnaast wordt er een uitgekiend en consequent maaibeheer toegepast waarbij het maaisel wordt afgevoerd.

Botanische natuurparels

Het gebied maakt onderdeel uit van een drietal botanische natuurparels rondom Raalte. “Dit perceel ontwikkelt zich de laatste jaren erg mooi met vorig jaar voor het eerst blauwe knoop en klokjesgentiaan en nu deze kers op de taart”, aldus Ex.

Effect van natuurherstel

De gebiedjes liggen allemaal in voormalig beekdal. Op sommige percelen is de bouwvoor verwijderd, zoals bijvoorbeeld vorig jaar nog in het Hoge Broek. Hierdoor keerden al soorten als parnassia, moeraswespenorchis, welriekende nachtorchis, heidekartelblad en gevlekte orchis terug.

Fauna blijft achter

Ondanks al dat positieve nieuws beseft de Natuurmonumentenboswachter Ruben Vermeer ook dat de natuurgebiedjes klein zijn en geïsoleerd liggen. De flora is spectaculair hersteld, maar de fauna van deze hooilanden is nog niet wat het ooit was.

Genieten vanaf de randen

De bloemenpracht in de gebieden is vanaf de randen te bewonderen. Vanwege de kwetsbare natuur zijn er geen recreatieve voorzieningen in de gebieden zelf. Meer informatie over het werk van Natuurmonumenten in Salland

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.