Bijzonder oorlogsverhaal over Oranjehotel komt tot leven

Yaël Korse, 22-jarige theatermaker afkomstig uit Wijhe, heeft de voorstelling “Het Oranjehotel” samen met Marieke Braaksma, ook theatermaker uit deze omgeving, in 2019 gemaakt.

Interessant? Deel het artikel

yael

Yaël is afgestudeerd aan de Theateropleiding Arnhem en is daarna ZZP’er geworden. Nu is ze werkzaam als acteur, theatermaker en trainingsacteur. Het vrij onbekende oorlogsverhaal speelt zich af in het toenmalig Hotel Veerman en is geregisseerd door Roel Vinke.

Yaël werd in 2019 benaderd door het Verenigd Comité Wijhe om samen met Marieke een voorstelling te maken in het kader van 75 jaar bevrijding. Het is een heel bijzonder verhaal en het speelde zich af in Wijhe. “Toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik whow, ik wist dit niet, en ik ben opgegroeid in Wijhe.  Het is toen een week voor de première afgelast vanwege corona. Nu, twee jaar later, weer opgepakt. Er gebeurt ontzettend veel in twee jaar tijd. Ik speel de voorstelling nu alleen en het wordt nu niet opgevoerd in de Orangerie maar er tegenover, in de Nicolaaskerk.”

Belangrijke personages

“Kapitein Walta en Jan Dalemans zijn heel belangrijke personages in het stuk. Ik ga nog niet teveel verklappen. Er zijn nog meer personages die voor mij heel erg belangrijk zijn. Zoals mevrouw en meneer Peet. Zij hebben een bizarre plek gecreëerd in het toenmalige Hotel Veerman. Ik vind mevrouw Peet het meest interessante personage. Zij had een scheve wenkbrauw, dat is waarom ik op de poster een dubbele wenkbrauw heb. We hebben de research gedaan door in het begin veel interviews af te nemen. Onder andere met de dochter van meneer en mevrouw Peet, Marina van Oosten-Peet, die nu in Bleiswijk woont, dhr. Anton Heijmerikx uit Wijhe, die ons in de Oudheidkamer veel achtergrondinformatie verschafte. En ook spraken we met een oud bezoekster van het toenmalig Hotel Veerman, mevrouw Van Keulen, zij woont nog steeds in Wijhe en wordt op 11 november 100 jaar. Hier zijn mooie dingen uit voortgekomen. Een van de geïnterviewden beschreef bijvoorbeeld hoe het er altijd rook, kijk dat soort dingen kunnen wij natuurlijk nooit uit papier halen.”

Combinatie van gespeelde en vertellende vorm

“Het is de bedoeling dat ik het alleen speel. We  werken veel met geluid, en een personage ben je als je de kleding aan hebt van de persoon die je speelt. Dus het wordt een combinatie van een vertellende en gespeelde vorm. Het geluid is ook belangrijk. De kerk is daarvoor heel geschikt. Als je bijvoorbeeld een deur laat opengaan en je hoort mensen binnenkomen dan is dat natuurlijk prachtig in zo’n grote kerk.”

Een ontmoetingsplaats in oorlogstijd

“Wat ik heel bijzonder vind aan dit verhaal, is dat het Oranjehotel echt een ontmoetingsplaats was in de moeilijke oorlogstijd. Alles verandert, terwijl je daar niet voor gekozen hebt. Meneer en mevrouw Peet hebben ervoor gezorgd dat Hotel Veerman een plek was waar op vrijdag de toneelvereniging was, waar de biljartvereniging speelde en waar iedereen samen kon komen om zo het normale leven nog wat  door te laten gaan. Daarnaast was het ook een plek waar verzetsmensen kwamen, waar Duitsers sliepen en een Joods meisje werkte. Ik snap echt niet hoe mevrouw Peet dat voor elkaar heeft gekregen, maar ze heeft het gedaan. De dochter van de heer en mevrouw Peet beschreef het zo: ‘Mijn moeder maakte geen onderscheid’. En dat vind ik de kern van dit verhaal.  Zij zorgde ervoor dat er een veilige omgeving was in een totaal onveilige samenleving.”

Blijf elkaar in de ogen kijken

“We hebben nu een samenleving met heel veel groepen, je hoort óf daar óf daar bij. En mevrouw Peet zei gewoon ‘kom maar allemaal hier, we kunnen gesprekken met elkaar voeren en hebben respect voor elkaar.’ Zelf hoop ook ik dat we elkaar in de ogen blijven kijken. Je ziet daar altijd een mens in. Mensen doen het niet altijd goed, dat is een gegeven. Maar Duitse soldaten werden ook maar gestuurd. Iedereen zoekt een soort plek op en je maakt verkeerde keuzes. We hebben nog steeds te maken met het buitensluiten van bepaalde groepen. Mensen realiseren zich dat niet altijd volledig. Mijn ouders hebben me altijd meegegeven: ‘Blijf kijken naar elkaar.  Jij bent opgegroeid in een bepaalde cultuur en die ander ook. Je kunt leren van elkaar.’”

Kom, en beleef dit unieke verhaal

Yaël hoopt dat er dinsdagavond 11 oktober om 19.00  uur en 20.30 uur veel mensen komen kijken en luisteren naar deze voorstelling in de Nicolaaskerk in Wijhe, om dit unieke verhaal te ervaren. Kaarten zijn à € 5,- te koop bij DA Bourquin, Langstraat 66 Wijhe (tel. 0570-521754)

Foto: Robert Jan Leerink

Tekst: Liesbeth van Binsbergen – Ziere

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.