Bie de bond: Lid van de vakbond, dat ben je voor je leven

Zo aan het eind van je jaar de abonnementen nog eens langs lopen en dan hier en daar er eentje opzeggen? Als je lid bent van de bond doe jet dat niet.

Interessant? Deel het artikel

bie de bond gerard klein douwel

75 Jaar lid, dat soort lange lidmaatschappen zijn niet eens bijzonder. Dat is niet verrassend als je weet dat de mentaliteit vaak is dat je je leven lang lid van de bond blijft en dat je lid werd vanaf de dag dat je begon te werken.

In 2018 werd Klaas Jager nog gehuldigd omdat hij al tachtig jaar lid was. Voor FNV Salland was hij de eerste. De toen 95 jaar oude Jager was op zijn 15de begonnen te werken. ‘Wie gaat werken, wordt lid van de vakbond’, vond de vader van Klaas en meldde hem daarom in 1938 aan als lid.

Vrije zaterdag

Gerard Klein Douwel: ‘Mijn vrouw stelt wel eens voor over te stappen naar de KBO, maar ik blijf lid van de FNV zo lang ik leef. Ook al ben ik al lang met pensioen, ook al hoop ik nog heel lang te leven, ik heb zo veel aan de bond te danken dat ik er lid van blijf.’

‘Toen ik begon te werken als jochie van vijftien jaar werkte ik 48 uur per week, de zaterdagmorgen erbij tot 13.00 uur. En dat deed je voor 7,50 gulden in de week. Dat we die vrije zaterdag gekregen hebben, dat is door de bond voor elkaar gemaakt!’

Betaalde vakantie

En ook die 48 uur was ooit door de bonden bevochten. Bij scheepswerf en gieterij De Schelde in Vlissingen brak op 25 mei 1928 een staking uit die maar liefst tot 2 oktober duurde. Van de 1900 werknemers deden er 1650 mee. Voor de bonden werd het een doorslaand succes: het uurloon ging met een cent omhoog, de werkweek ging terug naar 48 uur met behoud van loon, christelijke feestdagen werden doorbetaald en in de pinksterweek kregen arbeiders van De Schelde vier dagen betaalde vakantie. Dat ging al snel ook voor de rest van Nederland gelden.

Bijzondere leden

Een leven lang lid, dat is ook de reden dat er zoveel leden zo lang lid zijn. Er is zelfs een bondsafdeling ‘voor bijzondere leden’. Die bestaat uit vrouwen waarvan de man lid van de FNV was. Na het overlijden van hun man zetten de vrouwen zijn lidmaatschap over op hun naam, om vervolgens weer een leven lang lid te blijven.

Klaas Jager 80 jaar lid

In april 2018 vierde Klaas Jager zijn 80-jarig lidmaatschap van de bond. In het Holstohus in Olst werd hij door bestuurder Hans Hoek van Lokaal FNV gehuldigd. Hans was (onbezoldigd) lid van het Algemeen bestuur van de FNV.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.