Bezoekers vertellen hoe mooi ze het hier vinden en hoe fijn onze koeien het hier hebben

Onder de rook van Deventer houden Sanne en Christian Klein Koerkamp een biologisch melkveebedrijf. De dieren leven in een ronde VrijLevenStal en de boerderijwinkel en het terras zijn een grote hit onder dagjesmensen uit de stad.

Interessant? Deel het artikel

Sanne en Christian Klein Koerkamp, Heerlijkheid Linde
Sanne en Christian Klein Koerkamp, Heerlijkheid Linde

Wij willen niet voor de hele wereldbevolking produceren en ook niet voor de melkfabriek. Daarom kiezen wij voor een lokale afzetmarkt en direct contact met onze klanten. De waardering die dat oplevert, maakt het verschil.

Verbinden stad en platteland

Iedereen wil graag waardering voor zijn of haar werk, en dat geldt ook voor de boeren. Daarom vinden wij het belangrijk om stad en platteland met elkaar te verbinden, hierbij betrekken wij ook de lokale boeren. Wij verkopen onze eigen melk in de boerderijwinkel en ook producten van lokale boeren. Daarnaast maken we zelf ijs en dat verkopen wij ook op ons erf, met een gezellig terras erbij. Zo laten we op een laagdrempelige manier zien waar het voedsel vandaan komt. Dat levert een hoop positieve reacties op.

Landschap en biodiversiteit

Wij hebben kruidenrijke graslanden gezaaid, kilometers eetbare en vee-kerende gemengde hagen geplant, poelen gegraven, singels, houtwallen en bossen hersteld, een boomgaard en solitaire boomgroepen aangeplant. Voor de weidevogels hebben we een plas-drasoever aangelegd. Op die manier herstellen we het traditionele coulissenlandschap en dragen we ons steentje bij aan de biodiversiteit.

VrijLevenStal

Wij hebben een unieke, ronde VrijLevenStal ontwikkeld. In een kudde koeien heerst een rangorde, er is er altijd eentje de laatste. In een ronde stal wordt die niet in een hoekje geduwd. De dieren hebben veel ruimte en de deur staat altijd open. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan, water drinken, of even langs de melkrobot. De stalbodem is van zand, zodat de urine wegzakt en de mest erbovenop blijft liggen. Deze scheiding van mest en urine zorgt ervoor dat we bijna geen stikstof uitstoten.Dit alles geef een hoog koe comfort- en welzijn en dat vinden wij belangrijk.

Dit levert het op

Werkplezier is voor ons het belangrijkste. We spreken elke dag enthousiaste bezoekers die vertellen hoe mooi ze het hier vinden en hoe fijn onze koeien het hier hebben. Dat die waardering wordt uitgesproken motiveert ons enorm. De VrijLevenStal en de winkel en horeca versterken elkaar. Zonder de verkoopinkomsten zou de stal te duur zijn en zonder de stal zouden de mensen niet bij ons langskomen om ijs en melk te kopen. Voor ons, op deze plek, is dat het perfecte verdienmodel.

Drijfveren

Een aantal jaren geleden vroegen wij ons af of de gangbare landbouw nog wel toekomst heeft. De schaalvergroting kan niet eeuwig doorgaan. We zullen minder koeien moeten gaan houden in Nederland en op een duurzamere manier produceren.”

Bedrijfsgegevens

Naam: Boerderij Heerlijkheid Linde
Plaats: Deventer
Sector: Biologisch melkveebedrijf, 40 melkkoeien op 35 hectare

Website Heerlijkheid Linde

Bron: Natuur voor Elkaar

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *