Wij willen niet voor de hele wereldbevolking produceren en ook niet voor de melkfabriek. Daarom kiezen wij voor een lokale afzetmarkt en direct contact met onze klanten. De waardering die dat oplevert, maakt het verschil.
Verbinden stad en platteland
Iedereen wil graag waardering voor zijn of haar werk, en dat geldt ook voor de boeren. Daarom vinden wij het belangrijk om stad en platteland met elkaar te verbinden, hierbij betrekken wij ook de lokale boeren. Wij verkopen onze eigen melk in de boerderijwinkel en ook producten van lokale boeren. Daarnaast maken we zelf ijs en dat verkopen wij ook op ons erf, met een gezellig terras erbij. Zo laten we op een laagdrempelige manier zien waar het voedsel vandaan komt. Dat levert een hoop positieve reacties op.
Landschap en biodiversiteit
Wij hebben kruidenrijke graslanden gezaaid, kilometers eetbare en vee-kerende gemengde hagen geplant, poelen gegraven, singels, houtwallen en bossen hersteld, een boomgaard en solitaire boomgroepen aangeplant. Voor de weidevogels hebben we een plas-drasoever aangelegd. Op die manier herstellen we het traditionele coulissenlandschap en dragen we ons steentje bij aan de biodiversiteit.
VrijLevenStal
Wij hebben een unieke, ronde VrijLevenStal ontwikkeld. In een kudde koeien heerst een rangorde, er is er altijd eentje de laatste. In een ronde stal wordt die niet in een hoekje geduwd. De dieren hebben veel ruimte en de deur staat altijd open. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaan, water drinken, of even langs de melkrobot. De stalbodem is van zand, zodat de urine wegzakt en de mest erbovenop blijft liggen. Deze scheiding van mest en urine zorgt ervoor dat we bijna geen stikstof uitstoten.Dit alles geef een hoog koe comfort- en welzijn en dat vinden wij belangrijk.
Dit levert het op
Werkplezier is voor ons het belangrijkste. We spreken elke dag enthousiaste bezoekers die vertellen hoe mooi ze het hier vinden en hoe fijn onze koeien het hier hebben. Dat die waardering wordt uitgesproken motiveert ons enorm. De VrijLevenStal en de winkel en horeca versterken elkaar. Zonder de verkoopinkomsten zou de stal te duur zijn en zonder de stal zouden de mensen niet bij ons langskomen om ijs en melk te kopen. Voor ons, op deze plek, is dat het perfecte verdienmodel.
Drijfveren
Een aantal jaren geleden vroegen wij ons af of de gangbare landbouw nog wel toekomst heeft. De schaalvergroting kan niet eeuwig doorgaan. We zullen minder koeien moeten gaan houden in Nederland en op een duurzamere manier produceren.”
Bedrijfsgegevens
Naam: Boerderij Heerlijkheid Linde
Plaats: Deventer
Sector: Biologisch melkveebedrijf, 40 melkkoeien op 35 hectare
Website Heerlijkheid Linde
Bron: Natuur voor Elkaar