Bezige bijen hadden een drukke dag op deze dag van de arbeid

Vincent Overgoor van Decohof uit Hoonhorst heeft een drukke 1 mei achter de rug. Op zijn land zoemde dat het een lust was. Een bijenvolk was gaan zwermen. Vincent zit bij Salland Zoemt, "nu zoemt mijn tuin!"

Interessant? Deel het artikel

zwerm bijen vincent overgoor imkoer

Door Vincent Overgoor

Het is al wat langer droog, dus tijd om de sproeiers te plaatsen op een partij planten die nog uitgeleverd moeten worden. Ik hoorde daar een zoemend geluid en zag een enorme zwerm bijen boven de planten hangen. Toeval of niet: vandaag, 1 mei, is  de dag van de arbeid. Wat waren ze hard aan het werk!

De plaatselijke imker Kees Koopman heeft al een aantal jaar een bijenkast op ons erf staan. En die bijen besloten dat het vandaag wel een mooie dag was om uit te vliegen. Het was mooi zacht weer, een mooie dag om te gaan zwermen.

Heel indrukwekkend, zo’n luid zoemend schouwspel. Langzaam maar zeker strijken alle bijen, naar schatting wel 20.000 stuks, bij elkaar neer op een grote kluit boven een kluit van een plant. Toch Kees maar eens bellen want de bijen kunnen daar niet blijven zitten. Ze houden het zo niet warm. In een holle boom of iets dergelijks zouden ze zich prima kunnen redden, maar niet bij ons op het open veld.

Maar ja, Kees zit op Ameland. Hij schakelde daarom de lokale nestor van de bijen uit Heino in:  Mannie Weertman. Deze krasse 80 jarige man is al heel zijn leven met bijen bezig.

Mannie bespoot de bijen met water, zodat ze rustig bleven. Vervolgens werden ze in een kast geveegd. Toen de koningin eenmaal in de kast zat, ging de rest vanzelf. Want de andere bijen gaan op haar geur (feromoon) af. Binnen een half uurtje was het hele volk binnen.

Mannie heeft het volk meegenomen naar zijn buurman, die net zonder zat. Zo is deze dag van de arbeid weer naar ieders tevredenheid afgerond.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.