Bevestiging door Raad van State: gebruik van pesticiden is vergunningplichtig

Al die met gif doodgespoten velden: daar hebben boer en loonwerker voortaan een vergunning voor nodig. Het tast de natuur te veel aan, heeft nu ook de Raad van State gezegd. Dat geeft gemeenten nog meer mogelijkheid gifgebruik terug te dringen. De overheid heeft immers de plicht de gezondheid van de samenleving te waarborgen.

Interessant? Deel het artikel

Een voormalig natuurlijk weiland op landgoed Reelaer is met roundup doodgespoten

Raad van State geeft Milieudefensie Westerveld gelijk dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen een significant negatief effect kan hebben op Natura 2000-gebieden, en dat mag niet. De Raad van State volgt hiermee eerdere uitspraken van de rechtbank Noord-Nederland.

Henk Baptist, jurist bij Meten=Weten en gemachtigde voor de zaak: “In feite is het gebruik van bestrijdingsmiddelen zonder vergunning een overtreding van de natuurwetgeving. De overheid is nu aan zet en zal aan het werk moeten om procedures op te stellen die moeten leiden tot het kunnen verlenen van een vergunning: de zogeheten passende beoordeling.” 

In Salland wil Salland Zoemt van landbouwgif een verkiezingsthema maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Je kunt wel bomen en struiken aanplanten, stelt de stichting, maar als loonwerkers vervolgens insecten en kruiden doodspuiten, schiet dat niet op natuurlijk. Daarbij is het de loonwerker of de boer die het eerst ziek wordt van zijn eigen gif. Maar ook burgers en toeristen die het platteland bezoeken kunnen de klos zijn.

Argumenten van de provincie Drenthe, waaronder bestaand gebruik, planmatig toegestaan, gebruik vóór referentiesituatie, agrarisch gebruik, of toelating door het Ctgb, hebben geen invloed op de procedure om wel of geen vergunning te verlenen.

Henk Baptist: “Deze uitspraak biedt provincies de mogelijkheid om Landelijke Handhavings Strategie (LHS) toe te passen. In het handhavingsproces kan de provincie de gebruiker van pesticiden de gelegenheid bieden om aan te tonen dat zijn gebruik geen schadelijk effect heeft. Door het ontbreken van wetenschappelijk onderzoek kan op dit moment echter niemand aantonen dat bestrijdingsmiddelen veilig zijn voor Natura 2000. Dit is een vertraging in het handhavingsproces.” 

Vereniging Meten=Weten voorziet dan ook dat dit zal leiden tot nieuwe rechtszaken. De landelijke overheden zullen met beleid moeten komen. Ten eerste: welke middelen worden waar, wanneer, en in welke hoeveelheden gebruikt? Dat is nu onduidelijk. Ten tweede: voor welke middelen en gebieden is het mogelijk om al of niet een natuurvergunning te verlenen? Om dit te bepalen is het nodig een passende beoordeling te doorlopen, conform het Europees recht. Hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig, bijvoorbeeld naar verspreidingsroutes en ecologische effecten. Voor de stoffen die Meten=Weten heeft aangetroffen in Natura 2000-gebieden, kan sowieso geen vergunning worden verleend.

Over het geheel genomen is de uitspraak een steun in de rug voor Meten=Weten, een burgerinitiatief dat als doel heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen om mens, dier en het milieu te beschermen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.