De Betekenis Boekenclub, een initiatief van OMO, gaat voorbij aan actualiteiten en hypes, maar belicht boeken met kwaliteit en inhoudelijke kracht.
Door Ron van Es
De onderwerping, een geschiedenis over de verhouding van de mens tot de natuur – Philipp Blom
Het concept van de ‘aarde onderwerpen’ wordt door Philipp Blom uitgewerkt door de geschiedenis van de mens te beschrijven in kunst en cultuur. Oude verhalen zoals het Gilgamesj-epos waarin de mens de goden probeert te overvleugelen door net als zij in eeuwigheid te leven, wat overigens jammerlijk mislukt. Dat oude thema keert ook terug in het verhaal van ‘Odysseus, en zijn egomanische amok loopt vooruit op Faust, Prometheus en Orpheus — er is nauwelijks een hedendaags verhaal, van Hollywood tot Netflix, via Fortnite en de vertelpatronen in de media, dat niet altijd nog op het archetype van het Gilgamesj-epos teruggrijpt.’
Verder lezen
Wat je zoekt zoekt jou, een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi – Kader Abdolah
‘Ik kom uit een plek waar geen plek is / Mijn adres heeft geen adres / Een plek waar lichamen niet toebehoren / Ik kom uit de oorsprong / Waarlijk / Uit de bron der bronnen’
Dit zijn de beroemde dichtregels van de dichter die zich later Rumi is gaan noemen, maar geboren werd onder de naam Mohammed Djalal Eddin in de stad Balch, dat in het huidige Afghanistan ligt. Via een reis, onder de dreiging van Djengiz Kahn, die in die tijd hele gebieden veroverden (met bloedig gevolg), ging Rumi met zijn vader, de mysticus Bahao Eddin via Bagdad en Mekka naar Konya. Daar werd hij de grote dichter die we vandaag de dag kennen en nog steeds lezen.
Verder lezen
Iemand zijn – Filosofie van de persoonlijke vorming – Joep Dohmen
In zijn boek schetst filosoof Joep Dohmen manieren hoe we als mens in deze samenleving, die bol staat van tegenstellingen en zoektochten, ons kunnen ontwikkelen als stabiele individuen in relatie tot de anderen om ons heen.
‘We leven in een vloeibare tijd. Er zijn zoveel invloeden en zoveel opties. Er klinken zoveel stemmen en er is zoveel lawaai. Hoe kunnen we daarin overeind blijven en onszelf bewaren?’ Overeind blijven en onszelf bewaren, dat is dus de zoektocht. Dat betekent onszelf leren kennen om in balans daarmee te kunnen leven in een tijd die voor velen van ons zeer verwarrend is.
Verder lezen
Hyperfilosofie – Op zoek naar wijsheid in onwijze tijden – Govert Derix
‘Govert Derix is een schrijver, naast filosoof, die zo’n unieke manier van schrijven heeft dat al snel die rode draad mis zou grijpen, en dat is meer dan jammer. Zijn begin, het idee en begrip van Hyperfilosofie, is een intensieve kijk op de actualiteit. We zijn nogal wat jaren gevorderd in de geschiedenis van het mensdom dat alle losse ideeën over filosofie en hoe we ons als mens kunnen manifesteren onvoldoende zijn om deze hectische samenleving te kunnen duiden of zelfs verdragen.’
Hoe kunnen we een compleet beeld krijgen van ons? Waar gaan we heen, wat moeten we laten, wat willen we nog en vooral wat is (nog) mogelijk?
Verder lezen
Ontvang je leestips als deze graag in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Inspiratie gegarandeerd.
Bron: MaatschapWij