Bert Terlouw, wat doe jij duurzaam? Ik wek meer stroom op dan ik verbruik en rij daarom elektrisch

In de rubriek 'Wat doe jij duurzaam' stellen we Sallanders alleen maar die ene vraag: wat doe jij duurzaam. En ze moeten ook een opvolger aanwijzen. Daarmee komt deze rubriek op plekken waar we anders aan gedacht hadden. Bert Terlouw merkt niks van duurdere stroom en duurdere benzine. Hij wekt het allemaal zelf op.

Interessant? Deel het artikel

bert terlouw elektrische auto

Door Bert Terlouw

Onder het begrip ‘duurzaamheid’ kan heel veel verstaan worden.  Wat ik zelf wel een fraaie definiëring vind is dat alle ontwikkelingen duurzaam zijn die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen. Het is een breed begrip.

Onder het mom ‘Verbeter de wereld een beetje, en begin bij jezelf’ houd ik het maar even dicht bij huis en zal me bij het beantwoorden van de vraag wat ik duurzaam doe, alleen focussen op mijn directe leefomgeving en de door mij bewust ingezette duurzaamheidmaatregelen ten aanzien van energie. Hoe kan ik zelf bezuinigen op energieverbruik, wat kan ik zelf doen aan opwekking energie en hoe gebruik ik die energie met behulp van huidige technologie.

Woning

Eenentwintig  jaar geleden, in 2001 kregen mijn vrouw en ik de mogelijkheid een huis in Raalte te bouwen. Zorgen over snelle verandering van klimaat, de bewustwording van duurzaam denken en handelen kreeg rond het millennium ook veel meer maatschappelijke aandacht dan voorheen, ook bij ons. Met de bouw en inrichting van het huis hebben we daar toen zoveel mogelijk rekening me gehouden.  We hadden bij het ontwerp direct  gesteld dat we een goed geïsoleerd huis wilden met onder andere overal  zogenaamde HRplus A+++ , iets wat in 2001 als zeer duurzaam werd gezien. Bij de aanschaf van de keuken kozen we voor energiezuinige apparaten en ook voor een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. Ook zorgden we voor een hoogrendementsketel en zoveel  mogelijk let-verlichting, een verlichtingsmogelijkheid die rond 2000 ook in opkomst was.  Het kostte allemaal wat meer, maar dat was dan maar zo.

Opwekken energie

Zeven jaar geleden, in 2015, besloten we om zeventien zonnepanelen te laten plaatsen op het dak en op de garage. Ons dak ligt pal op het zuiden en de subsidie- en eigen financiële mogelijkheden waren er ook.  In onze straat waren we één van de eersten met zonnepanelen. Inmiddels zien we ze gelukkig op vrijwel elk huis in de straat. Onze panelen waren gesubsidieerd en zijn inmiddels afbetaald.

(tekst gaat verder onder de foto)

Vervoer

Begin 2022 was ik toe aan een andere auto. Tegelijkertijd brak ook de oorlog in Oekraïne uit en de benzineprijzen schoten enorm omhoog.  Ondanks  de noodzakelijke BTW-ingreep van de regering bleef  het water naar de zee dragen.  De prijzen bleven hoog: 2,20 euro per liter.  Gelukkig hadden mijn vrouw en ik een jaar geleden ons energiecontract voor langere tijd vastgezet. De enorme kostenstijging en de lastenverzwaring die veel mensen hard voelen is aan ons gelukkig voorbijgegaan.

De afbetaalde zonnepanelen leverden ons zoveel extra stroom op, dat het overschot aan opgewekte zonne-energie voor bijna niets op het al overbelaste energienet geleverd moest worden. Dat bracht ons jaarlijks wel mooi 1000 euro contant op de rekening op, maar aan de andere kant moest ik wel regelmatig naar het pompstation om de tank vol te gooien met fossiele, milieuvervuilende brandstof . Kosten ruim 90 euro per tankbeurt. De verhouding was volkomen scheef want ik belastte enerzijds bewust het milieu en was anderzijds een dief van mijn eigen portemonnee. Tot overmaat van ramp ondersteunde ik ook nog eens dictatoriale oorlogsregiems als Rusland en Saoedi Arabië, landen die schofterig omgaan met volkenrecht, mensenrechten, vrouwenrechten, homorechten en allerlei andere democratische uitgangspunten.

Het voelde allemaal heel slecht. Het was voor mij klaar. Ik wilde geen benzineauto meer en wilde per direct een volledig  elektrische auto en de mogelijkheid mijn eigen overtollige zonne-energie de auto in te krijgen.

In mei 2022 was het zover.  Gloednieuwe volledig elektrische auto uitgezocht ,  maandelijks bedrag in een Private lease contract afgesloten ter hoogte van het bedrag wat ik ook voor mijn oude benzineauto maandelijks neertelde als ik de jaarlijkse kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud enz. meereken en dat totale bedrag dan deel door 12 maanden.  Voor het thuis kunnen opladen van de auto heb ik vervolgens (met rijkssubsidie) een Wallbox PulsarPlus met load balancing en power boost functie aan laten leggen bij de oprit.

(tekst gaat verder onder de foto)

Met deze moderne oplader wordt het (flinke) overschot aan door eigen zonnepanelen opgewekte energie gebruikt voor het opladen van de auto in relatie tot energieverbruik van apparaten thuis. Dat regelt het slimme ding helemaal zelf.  Normaal betaal je 54 cent per KWu thuisstroom. Ik betaal nu ca 15 cent per KWu thuisstroom (combi overschot eigen zonne-energie en groen netwerkstroom)  en bij een vol opgeladen auto kan ik grofweg 250-300 km rijden.  Dus voor onder de 5 euro aan groene brandstof en 0% CO2 uitstoot en 0% stikstofstoot  rijd ik in een luxe nieuwe auto heen en weer naar Utrecht . Tel uit je winst.

Toekomst

Met enkele duurzame maatregelen werk ik persoonlijk een beetje mee aan een reductie van CO2 en reductie van stikstof waardoor ik op mijn eigen kleine manier hoop iets positiefs bij te dragen, en op deze manier gaat mijn geld ook niet naar Poetin of de Arabische sjeiks maar blijft het op mijn eigen bankrekening. Daar kan ik weer mooie dingen mee doen. Mijn nieuwe grote wens is om over een paar jaar in de garage een sterke accu te hebben staan die de eigen opgewekte groene zonnepanelen-energie volledig kan opslaan waarna ik die zonne-energie weer op willekeurige momenten kan doorvoeren naar onder andere mijn auto. Ook als het nacht is. Die wens ga ik najagen. Het is me nu nog wat te duur maar over twee jaar kan het. De huidige energiewinst per maand zet ik apart hiervoor op een spaarrekening.

Een tweede wens is een volgende generatie elektrische auto waarbij ik met één laadbeurt eigen opgewekte energie bij wijze van spreken rechtstreeks door kan rijden naar zuid Frankrijk. Dus….voor 5 euro schone eigen energie naar zuid Frankrijk. Ook hoop ik dat ik de overtollige eigen opgewekte stroom kwijt kan in een soort grote batterij die in de woonwijk ingezet kan worden zodat ook anderen in de buurt ervan kunnen profiteren. Eigenlijk wil ik helemaal  geen fossiele grondstoffen meer gebruiken, maar dat kan helaas niet. Onze samenleving is daar helemaal (nog) niet op ingericht. Het persoonlijk nadenken erover en het streven daarnaar en het maken van slimme keuzes kan natuurlijk wel.  Ik realiseer me daarbij heel erg goed dat ik natuurlijk wel de luxe heb dit alles te kunnen permitteren. Iets wat voor heel veel mensen in Nederland om allerlei redenen niet of moeilijk kan.

Op mijn manier en binnen de bescheiden mogelijkheden en keuzes  probeer ik mee te werken aan ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, duurzaam zijn.

Dit alles in belang voor de toekomst van de kinderen van deze tijd.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant