Bert Hinnen: Ik had een droom

Wijhenaar Bert Hinnen schrijft een prachtige brief aan zijn vader, die overleed toen hij 23 was. En hij kreeg antwoord....

Interessant? Deel het artikel

4 generaties Hinnen  . Bovenste twee vader Hinnen en Bert.
4 generaties Hinnen . Bovenste twee vader Hinnen en Bert.

Aan de vooravond van 2e Kamerverkiezingen van 1994 schreef ik een brief aan mijn vader. Ik had ik de behoefte om mijn gedachten over wat er speelt in de wereld met hem te delen. Ik schreef onder meer:

“Lieve Pa,

Er zit mij iets dwars. Het is weer verkiezingstijd en dat houdt in dat er veel wordt gedebatteerd tussen en met de politieke partijen. Hoofdzakelijk via de moderne media. Ik volg de tv-programma’s, lees de kranten, praat erover. We worden geïnformeerd. Maar hoe? Veel negatief getinte beelden en teksten worden over mij uitgestort. De grootste schreeuwer krijgt vaak de meeste aandacht. En dat heeft ook zijn weerslag op de stemming van de mensen. Was dat in jouw tijd nu ook zo, pa? Of ligt het aan mij. Is het een teken van deze tijd? Het negativisme, individualisme, de keiharde persoonlijke aanvallen? We leven toch in een heerlijk land met nog steeds goede voorzieningen, zeker in vergelijking met andere landen. We kunnen dat alleen maar vasthouden en verbeteren als we vertrouwen hebben en positief gaan stemmen. Vooral ook de jongeren. Ik weet nog dat jij ook zei dat klagen aan de zijlijn niet helpt. Je was altijd in de weer voor de zwakkeren. Dat herinner ik me toch goed, pa? Ik zou graag met jou naar het stemlokaal gaan, maar dat gaat helaas niet omdat je er niet meer bent…”

Vannacht, twee weken voor de volgende verkiezingen, gaf hij antwoord op mijn denkbeelden. In een droom. Wat ik mij ervan herinner kwam ongeveer neer op het volgende:

Beste jongen,

Ik herinner me je brief van jaren terug nog. Met je indrukken was ik het grotendeels eens. Ze  blijken na bijna 30 jaar nog steeds van toepassing. En nu, vlak voor de nieuwe verkiezingen, kijk ik om me heen en probeer jullie wereld te begrijpen. Te zien wat er veranderd is. Met verbazing merk ik dat alles zo snel en vluchtig gaat. Dat heeft natuurlijk te maken met wat jullie de “digitale omgeving en sociale media” noemen. En misschien ook met een anders ingericht gezinsleven met vollere agenda’s. Dat zal ongetwijfeld veel voordelen opleveren: een betere communicatie tussen mensen, een hogere levensstandaard na jullie crisis, minder werkloosheid.

Maar hoe komt het dan dat ik het gevoel heb dat jullie een mopperig volkje dreigen te worden? Als ik me een beeld vorm vanuit de media en de taal van de mensen, dan lijkt het alsof het woord “politiek” besmet is. Alsof de mensen geen keuze kunnen maken uit 18 partijen! Is het niet zo dat een groot deel van de volksvertegenwoordigers, de bestuurders en ambtenaren zich goed inzetten voor ons?

Ik zou niet alles terug willen uit mijn tijd met de traditionele zuilen en 4 partijen maar het was heerlijk overzichtelijk en men koos over het algemeen principieel, met meer respect en vertrouwen in de toekomst. Misschien komt het omdat er toen meer te winnen was. En nu het meeste gewonnen is, zijn we verwend en willen liever niet inleveren. Ook al komt dat ten goede aan de zwakkeren in ons land, die er nog steeds zijn. Ook in de landen om ons heen. De zorg behoevende ouderen, de werklozen, de mensen in de bijstand, de vluchtelingen. Bestaat het woord “solidariteit” eigenlijk nog wel in jullie wereld..? En als je dan een andere mening hebt, moet het dan geuit worden met keiharde taal, beledigingen en weinig respect?

Verder verbaas ik mij erover dat er zoveel peilingen over alles en nog wat worden gehouden. Wat zijn ze toch slim in jouw tijd. Knap hoor! Maar.. Hoe doen ze dat eigenlijk en hoe betrouwbaar zijn die peilingen. Zou het kunnen zijn dat die hoos aan informatie je eigen mening ook beïnvloedt? Blijft er wel voldoende ruimte voor je eigen mening zonder vooroordeel en beïnvloeding?

Jij zult het waarschijnlijk niet moeilijk hebben met het maken van een keuze. Tenminste… Als je maar een gemotiveerde, positieve keuze maakt met vertrouwen in het vervolg. Dan moet het toch goed komen? Sterkte jongen…”

Verward werd ik wakker. Ik realiseerde me dat de droom een mengeling moest zijn van wat mijn ouders me meegaven en mijn eigen mening. En toch voelde het als een eerlijke boodschap uit het verleden met een stem voor de toekomst.

Ik heb een droom….

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Bert Hinnen: Ik had een droom”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Terugblik

Lees verder »

Arjan Pronk: Skobpoale

Lees verder »

Gosse Jongstra: Zes en vijf

Lees verder »