Beleef de Dinkel, door er een prachtig boek over de lezen, maar ook door er naar toe te gaan!

De Dinkel is de grens tussen Twente en Duitsland, zo'n beetje. En daarmee is het een bijzondere rivier, al was het maar omdat grenzen altijd intrigeren. Het boek 'Beleef de Dinkel' geeft dat perfect weer.

Interessant? Deel het artikel

beleef de dinkel recensie

Twente ligt tussen de Dinkel en de Regge, zingen Tukkers zelf met hun volkslied. Maar zowel aan de Reggekant als aan de Dinkelkant pakken ze er stukjes land bij. Nijverdal en Hellendoorn bijvoorbeeld, dat is aan ‘onze’ Sallandse kant van de Regge, maar ’t is wel Tukkerland. En als je de loop van Dinkel volgt (wat vanwege al dat slingeren nog best lastig is) zul je merken dat oostelijk van de waterloop nog best grote stukken Twente heten en heus geen Duitsland zijn. Vraag dat maar eens aan de bewoners van Denekamp die tussen Dinkel en Duitse grens wonen.

Beleef de Dinkel is een prachtig kijkboek met hartstikke veel interessante informatie over de Dinkel en zijn (haar?) omgeving. De auteurs Paul en Beertje van Gaalen hebben de Dinkel gevolgd, vanaf de Duitse bron tot aan daar waar de Dinkel de Vecht in gaat. Ze hebben natuur en cultuur van de Dinkel prachtig in woord en beeld gevat.

’t Is een verrassende riviertje die Dinkel, dat zo maar ergens kort over de Duitse grens zijn bron heeft, dan zijn grootste loop Nederland door-meandert, om uiteindelijk over de grens, weer terug in Duitsland, in de Vecht terecht te raken (die dan weer bij Gramsbergen het Sallandse vechtdal binnenloopt en uiteindelijk via Ommen en Dalfsen richting Zwolle verder gaat).

Uniek: van die bron in Duitsland is helemaal ‘geen dingetje’ gemaakt. En aan het eind van de Dinkel is er bij de Vecht ook niet echt iets feestelijks bedacht. Nee, dan de Dinkel en zijn omgeving in Nederland. Je kunt er rond omheen wandelen en fietsen, cultuur snuiven, genieten van een stukje Nederland waar ze zich iedere dag afvragen waar ‘ze’ het dan over hebben als je zegt dat Nederland vol is.

Beleef de Dinkel is echt een boek waarmee je eerst thuis de Dinkel beleeft, om vervolgens op pad te gaan. Vanuit hier in Salland ben je er ook zo nog een keertje. Dus verdiep je eens in het riviertje en zijn omgeving en waag er dan gerust meerdere dagen aan. Keertje wandelen, keertje fietsen, keertje naar het museum of naar interessante landschapselementen.

We kunnen uit ervaring zeggen dat het de moeite meer dan waard is!

Waanders Uitgevers Zwolle

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *