Salland deze Week: belasting op verharde voor- en achtertuintjes?

Interessant? Deel het artikel

tuin tegels

In Salland deze Week plaatsen we iedere zondagmorgen een stelling. Die bedenken we het liefst samen met Salland. Dus als jij ook een stelling wil lanceren, mail het ons naar OpinieinSalland. Reageren? Graag.

Raalte heeft ten opzichte van andere gemeenten veel verharde voor- en achtertuintjes. Dat is een probleem als het hard regent, maar ook als het heel warm is. In sommige gemeenten in Nederland moet je al extra belasting betalen voor verharde tuintjes. In Baden-Württemberg gaan ze nog verder: daar worden verharde voortuintjes verboden! Hier ook maar doen?

Verharding in de tuin betekent dat regenwater niet de bodem in kan zakken. Alle regenwater moet daarom afgevoerd worden via het riool. Maar omdat er steeds vaker heel stevige regenbuien vallen én omdat steeds meer mensen hun tuintjes verharden, kan het riool die regen allemaal niet verwerken. Met overstromingen tot gevolg.

Ander probleem van verharde tuintjes – maar dat is meer een prsoonlijk probleem – is dat de temperaturen er enorm stijgen in de zomer. Tijdens de temperaturen van afgelopen zomer is het haast niet uit te houden in dat soort tuinen zonder natuurlijke schaduw en verkoelende ondergrond.

Groene tuinen zijn ook voor insecten en vogels van belang. Feitelijk zijn de tuintjes van particulieren met elkaar het grootste natuurgebied dat we ons maar kunnen bedenken. Als ze groen zijn tenminste. In Baden-Württemberg gaan ze nog een stapje verder. Daar zeggen ze, dat “als we de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen willen verbeteren, telt elke vierkante meter.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.