Beaphar, wat doen jullie duurzaam?: Als familiebedrijf is sociaal ondernemerschap en binding met de omgeving essentieel

Bedrijven worden steeds duurzamer. In deze rubriek vragen we Sallandse ondernemers daarover te vertellen. Deze keer Daan Aa, Directeur Beaphar B.V.

Geen link naar partner

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2022-02-08 om 22.22.06

Duurzaamheid is eigenlijk van alle tijden, maar de laatste jaren is het veel meer een topic geworden dan vroeger. Het is voor ons steeds belangrijker omdat ook onze klanten en medewerkers verwachten dat we duurzaam bezig zijn. Het bindt klanten en medewerkers aan ons.

Nu past het begrip duurzaamheid ook wel bij ons bedrijf, want als familiebedrijf zijn we toch al meer op de lange termijn gericht. Sociaal ondernemerschap en binding met de omgeving waarin we werken zijn daarom belangrijke factoren voor ons. Duurzaamheid gaat bij Beaphar dus veel verder dan alleen energie of milieu. Om het sociale aspect in ons ondernemerschap goed te doen hebben we sinds 2021 het programma ‘Donate a day’. Al onze 540 medewerkers krijgen 1 dag per jaar betaald verlof om die tijd te besteden aan een goed doel in hun omgeving. Daarbij is wel de voorwaarde dat dit goede doel iets met dieren van doen heeft.

Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Bij Beaphar proberen we nieuwe werknemers aan te trekken. Duurzaamheid en zorg voor de wereld is daarbij van belang en trekt ook jong talent aan.
Voor bestaande werknemers ligt de focus veel meer op duurzame inzetbaarheid. Dus geestelijk en lichamelijk fit en gezond blijven om zo plezier te houden in je werk. Dat kan soms heel simpel zijn, zoals leren hoe je het beste kunt tillen.
Uiteindelijk zijn onze medewerkers het belangrijkste kapitaal dat we hebben als bedrijf. Dus duurzame inzetbaarheid en zorg voor medewerkers is daarbij echt van belang.

Beaphar heeft ook beleid om mensen uit de auto en op de (elektrische) fiets te krijgen. Onze medewerkers kunnen geld lenen voor de aanschaf van een fiets of E-bike en deze fiscaal vriendelijk terug betalen. Voor werknemers die een lease auto van de zaak hebben is de standaard nu volledig elektrisch, mits dit past in combinatie met hun functie.
Als laatste hebben we voor intern vervoer tussen onze locaties 5 E-bikes klaar staan voor ons personeel. Dit voorkomt veel korte ritjes met de auto tussen onze locaties in Raalte.

Verpakkingen, materialen en grondstoffen

Beaphar gebruikt natuurlijk ook een aanzienlijke hoeveelheid verpakkingsmateriaal en grondstoffen om onze producten te produceren en in de markt te zetten. Beaphar is twee jaar geleden lid geworden van de ‘Pet Sustainability Coalition’. Deze organisatie helpt bedrijven om duurzamer te worden door middel van advies en het introduceren van best practices in de markt. Oftewel, als een ander bedrijf iets goeds heeft gevonden, maken wij gebruik van die kennis om dat ook bij ons te introduceren. Bijvoorbeeld het gebruik van minder milieubelastende plasticsoorten, of het vervangen van slecht recyclebare verpakkingen door beter recyclerbare.
Datzelfde geld ook voor grondstoffen. Als er duurzame varianten van een grondstof beschikbaar zijn dan kijken wij of we die in onze productie kunnen gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het gebruik van insectenmeel in visvoer.

Gebouwen en energie

Dit is natuurlijk de meer traditionele kant van duurzaamheid, maar daarom niet minder belangrijk. Beaphar heeft in de afgelopen jaren veel gedaan aan na-isolatie van haar gebouwen en alle verlichting is op dit moment in de vorm van LED. Dit proces loopt ook nog steeds door. Voor 2022 staat voor het kantoorgebouw aan de Drostenkamp de vervanging van alle ramen en kozijnen op de planning. Daarmee voldoet het gebouw aan energieklasse B. De volgende stap is de installatie van een warmtepomp waarmee we het gebouw op een A klassering kunnen brengen.

Verder wordt het dak van een van de oudere productiegebouwen in 2022 vervangen en geïsoleerd. Als laatste is Beaphar bezig met een nieuwbouwproject van 3200M2 voor een nieuwe productielocatie. Op dit gebouw komen 1048 zonnepanelen te liggen. Voldoende om 35% van al ons energieverbruik zelf op te wekken. Daarnaast kopen we stroom van een zonnepark in Heino. Dat dekt nog eens een extra 20% van ons verbruik af. De wens om meer zonnepanelen neer te leggen is er wel, maar niet alle gebouwen zijn daar op dit moment geschikt voor door de constructie of het type dak.

De energie die we verder bijkopen op de markt is in ieder geval altijd groene energie.
Met de nieuwbouw zetten we ook een energieneutraal (of eigenlijk energie positief) gebouw neer. Het gebouw wekt straks meer energie op dan het verbruikt.

Productontwikkeling

Naast alle bestaande activiteiten zijn we ook dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Beaphar heeft zich als doel gesteld om in 2030 voor alle producten die het maakt een biologisch of natuurlijk alternatief in het assortiment te hebben. Vooral op het gebied van medicijnen is dat een aanzienlijke uitdaging. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten gaan we nu standaard uit van duurzame grondstoffen en verpakkingsmaterialen. Voorheen lag de focus vaak op verpakkingen en grondstoffen die we toch al in het assortiment hadden. Beaphar heeft ook een interne werkgroep duurzame verpakkingen. Deze werkgroep bekijkt bij de ontwikkeling van nieuwe producten wat de beste verpakking is en zorgt er dan voor dat ook alle bestaande producten voorzien worden van het milieuvriendelijke alternatief.

One family, one planet

Alle bovenstaande initiatieven zijn bij Beaphar onderdeel van een groter geheel. In het verleden waren we wel bezig met duurzaamheid op allerlei terreinen, maar het was niet in een allesomvattend plan weergegeven. Tegenwoordig zijn al onze initiatieven weergegeven in een groot plan met de naam ‘Beaphar care 2025’ en brengen we dit in onze communicatie tot uiting onder de slogan ‘One family, one planet’ waarmee de cirkel met ons familiebedrijf weer rond is.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.