Belangrijk te weten: na schijven van dit stuk is uiteindelijk na middernacht toch besloten het debat wél te houden. Het gaat vandaag vermoedelijk al gehouden worden. Zie ook dit artikel van de NOS.
Het mestdebat in Den Haag zou gaan over de zoektocht hoe boeren geholpen kunnen worden met hun mestprobleem. Door dit debat uit te stellen naar september, komt er dit seizoen dus geen oplossing, want boeren op de Sallandse zandgronden mogen niet langer dan tot en met augustus mest uitrijden.
Hoe komt dat zo ineens, dat mestoverschot: boeren in Nederland mochten meer mest uitrijden dan andere landen. Nederlandse boeren zouden namelijk efficiënter bemesten dan andere boeren, er zou vooral minder stikstof uitspoelen naar het grondwater. Daar blijkt helemaal niks van waar te zijn waardoor Nederland die uitzondering (derogatie) kwijt raakt.
Europees gezien hebben de Nederlandse boeren daarom nu dezelfde rechten als alle andere boeren. Dus je kunt er donder op zeggen dat Europa onze boeren heus niet weer een uitzondering maakt. Waarom zouden andere boeren een slechtere concurrentiepositie krijgen als Nederlandse boeren het grondwater meer vervuilen met meer mest uitrijden? Waarbij aangetekend dat onze grondwaterkwaliteit ook nog eens een keer heel slechts is. Vitens kan er niet tegenaan schoonmaken om er drinkwater van te maken.
Lees hier een uitgebreider artikel over de derogatie.
Nederland heeft dus een waardeloze overlegpositie. Caroline van der Plas zou wel eens even met de vuist op tafel slaan in Brussel maar werd daar niet eens door bestuurders ontvangen. Ze moest het doen met een paar ambtenaren. En met de vuist op tafel? “Iedereen weet toch dat dat niet werkt” zei de Deventer voorvechter voor grote agro-industriële bedrijven. Ja, iedereen wist dat ook al toen de voormalig pr-vrouw voor agro-industrie die stoere woorden sprak, alleen zijzelf nog niet.
Gisteren in de Tweede Kamer maakte ze ook weer zo’n draai. Haar boer-zoekt-vrouw-minister zou goed beslagen ten ijs komen en weten wat de boeren willen. Gisteren was minister Wiersma ineens niet goed genoeg ingevoerd om het debat aan te gaan.
Resultaat: het debat gaat naar september, terwijl het mestseizoen eind augustus afloopt.
Gevolg: boeren hadden het einde van de derogatie wel zien aankomen, maar ze hadden hun veestapel niet alvast verkleind. Ze zitten nu dus met mestoverschotten. Die moeten ze nu verkopen naar elders. Dat kost smakken met geld. Meer dan een gemiddelde boer kan dragen. De agro-industriële megastalachtige boeren kunnen zoiets nog wel even uitzingen. Maar de kleinere familie-boerenbedrijven gaan dat niet redden. Die mega-stal die Raalte net vergund heeft aan de Heetenseweg, die lukt dat wel. Net als de mega-varkensboer aan de Raarhoeksweg, wiens buren een schadevergoeding van de gemeente Raalte moeten krijgen wegens stankoverlast. Maar de kleine familiebedrijven, díe bedrijven waar Salland zo trots op is, die gaan er onderdoor.
Het debat dat gisteren gehouden had kunnen worden, had op zijn minst over een vergoedingsregeling kunnen gaan. Maar dat politieke touwtrekken begint nu pas in september. Te laat voor veel boeren. Die gaan hun grond straks verhuren voor lelieteelt en buxusplantjes, waar bakken met gif op moeten en de grond verder naar de gallemiezen helpt.