Enthousiaste burgers vonden elkaar in de gedachte dat ze iets moeten doen met onze liefde voor de planeet: Composteren. Jeroen Biesterbos, Ralph Mulders en Barbara Jansen hebben een groene missie: “Weg met die groene container en minder vaak de grijze aan de weg. Het levert iedereen een persoonlijke besparing op, en minder vaak de vuilniswagen door de straat.
CompostBrigade.nl
Met de energieke naam CompostBrigade promoot het trio het composteren. Want leggen zij uit: “Lokaal composteren leidt tot minder persoonlijke en gemeentelijke kosten, minder broeikas-gassen, minder kosten voor afvalverbranding. In Raalte halen we per inwoner jaarlijks zo’n 100 kg restafval (grijze container) op. Door te composteren kan nog eens 30% van dit afval verminderd worden, want er kan meer op de composthoop (groenten, fruit, bloemen etc) dan dat er in de groene container kan. Thuis-composteerders hebben helemaal geen Rova of groen-container meer nodig. Dit bespaart veel energie en maatschappelijke kosten voor het inzamelen van afval. De compostbak in je tuin is bovendien niet lelijk, de containers zijn dat wel. Er is keuze in materiaal en je zet het eenvoudig zelf in elkaar.
Japanse emmer in de Sallandse keuken
“We zijn in contact gekomen met Raaltenaren die net zo enthousiast zijn als wij. Wij hoeven hier niets aan te verdienen, het is onze manier om breed bij te dragen aan de gezondheid van de aarde. En het is zo simpel en leuk.” Doorpakken-partner Loonbedrijf Jansen-Wijhe levert de Bokashi-emmers. Dat is een Japanse manier om je keukenafval om te zetten in een soort gezonde Pokon voor je tuin. Als je dus net zo enthousiast bent over composteren als wij, dan is die Bokashi-emmer een aanrader. We hebben trouwens al workshops gegeven aan een VWO-klas. Dus we kunnen het heel eenvoudig uitleggen aan iedereen die maar wil!”
www.compostbrigade.nl staat live: ontmoet het drietal daar en vind meer informatie.