Arend- Jan Loozeman: Het Rode Gevaar

Columnist en fotograaf Arend- Jan Loozeman beschouwt de dreigende wereld van vandaag.

Interessant? Deel het artikel

Arend Jan 230220 01

Hier in Salland en het Rode Gevaar…? Weet je het nog? In de tijd van de jaren 50, 60 en 70. Ook een deel van de jaren 80. Gevaar uit, dreiging vanuit het Oosten. Vanuit voor ons gezien van achter het IJzeren Gordijn, de voormalige grens tussen West-Duitsland en Oost-Duitsland. De DDR en nog verder gezien Rusland. Sovjet Unie of de USSR. Een heel groot land met een rode vlag waarop een hamer met sikkel op stond afgebeeld. Met een ster daarboven. Ken je deze vlag nog?

Weet je het nog? Althans… Ik heb het nog deels in mijn actieve geheugen. Persbureau TASS bracht het nieuws naar buiten van eerst in mij Leonid Brezjnev, met zijn karakteristieke zware wenkbrauwen. Leider van de Communistische Partij in de USSR. Nieuws vaak in een Oost-West verhouding politieke mededelingen. Daartegenover in het westen, in de Verenigde Staten van Amerika zie ik eerst Jimmy Carter als president en hierna Ronald Reagan op mijn geheugen-televisie. Televisie… Daar was de videoclip van Frankie Goes to Hollywood met Two Tribes.

Weet je het nog? Het gesloten communisme in het Oosten en het vrije kapitalisme in het Westen. Machtige uitspraken en militair vertoon. In het Oosten, televisiebeelden van militaire parades op het Rode Plein in Moskou. De hoofdstad van de Sovjet Unie en waar zware transport voertuigen reden die een kernraket …een atoomwapen vervoerde. In het Westen, televisiebeelden van vliegdekschepen met opstijgende jachtvliegtuigen waar ook ter wereld en …beelden van kernproeven. Het testen van atoomwapens wat Amerika veelvuldig gedaan heeft in de jaren 50, 60 en 70.

Weet je het nog? In mijn geheugen zie ik de beelden weer wat ik destijds zag op de televisie. …ik mocht vroeger veel televisie kijken. Een ‘paddenstoel’ die ontstond bij de explosie van een atoombom, de zeer krachtige drukgolf wat werkelijk alles …echt alles omver blies. Zoek op YouTube maar eens op de indrukwekkende documentaire ‘De atoombom op Hiroshima (BBC)’. Je wordt daar niet vrolijk van. Jouw vrolijkheid als je dat nog in je hebt wordt hierbij verschroeid……

(tekst loopt door onder afbeelding)

Weet ik het nog? Nu vele jaren later lig ik onderin een bermsloot. Lees… Ik heb mijn foto vanuit een bermsloot genomen. Vanuit een schuilpositie. Je weet maar nooit…!? Een fietstocht op een zondagmiddag en dan kom ik dit straatnaambordje tegen……

Weet ik het nog ? De wereld na Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov is  gelukkig anders geworden. Michail Gorbatsjov met zijn karakteristieke vlek op zijn voorhoofd kwam halverwege de jaren tachtig aan de macht. Tussen Amerika en de Sovjet Unie is er overleg ontstaan. De Sovjet Unie is uit elkaar gevallen. Er kwam in Amerika een George H.W. Bush en daarna een Bill Clinton aan de macht. In Rusland kwam na een aantal leiders tussendoor een Michail Gorbatsjov en Boris Jeltsin aan de macht. De wereld werd vriendelijker. Een nieuwe Vrede…?

Weet je het nog? De ‘Vrede’ tussen het Oosten en het Westen was helaas tijdelijk.

Weet jij het nog? Rusland is vorig jaar Oekraïne binnen gevallen!

Weet jij het? Waarom die meneer Poe… met zijn grootspraak terug wil keren naar de oude tijden van de Sovjet Unie? Waarom heeft hij zijn leger naar Oekraïne gestuurd? Om Oekraïne bij zijn Rusland in te lijven?  Heeft hij angst dat er teveel vrijheid is ten westen van zijn Rusland?

Weet je het nog? Dat er in het Westen geen angst was? Geen militaire middelen en wapens naar Oekraïne gestuurd hoefde te worden? Dat er geen mensen uit een oorlogsgebied opgevangen hoeft te worden? Dat je onbekommerd je dagelijkse leven kon doen?

Weet jij het? Hoe lang de oorlog in Oekraïne gaat duren? Hoe lang blijft nu de verstoorde verstandhouding tussen het Oosten en het Westen?

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Weet jij het…? Hoeveel ons dagelijks leven het laatste jaar duurder is geworden? Wat zijn jouw energieprijzen… jouw gasprijs? Wie heeft jouw thermostaat… jouw gaskraan in handen? Hoeveel Oekraïense vluchtelingen nog moeten worden opgevangen her en der in Europese landen? Hoeveel doden in het verre Oost-Europa nog gaan vallen? Hoeveel geld er weer in Defensie-uitgaven geïnvesteerd moet worden? Waarom Nederland een aantal jaren geleden zijn Leopard 2 tanks heeft weg bezuinigd? Hoe het is om als Europees land weer weerbaar en defensief op te stellen tegen een realistische dreiging?

Weet ik het nog? Dat ik tijdens mijn zondagmiddag fietstochtje dit straatnaambordje tegen kwam. De naam op het bordje zal hier een betekenis hebben. Globaal ergens tussen het Sallandse Holten en het Gelderse Laren. Daar zag ik ook een vriendelijke luchtballon…… Er gingen daarna wat gedachten door mij heen en daarin ben ik net als jullie maar een kleine wereldburger. Maar er is deze huidige toestand in de wereld één ding in mij!

Weet je… Eén klein incidentje wat ook… één verkeerd object, één verkeerd projectiel in een ander land en/of luchtruim, één verkeerd gewaaide luchtballon(-tje) kan naar mijn idee nú een vonkje zijn voor een veel …veel groter conflict!

Fotografie: Arend- Jan Loozeman

 

Facebook Arend- Jan Loozeman

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *