Aquarius adviseert: Neem standaard een sediment- en actieve koolstoffilter voor schoner water

Interessant? Deel het artikel

aquarius vitaliser en filter

Waterleidingbedrijven krijgen steeds meer moeite om allerlei verontreinigde stoffen uit het water te filteren. Als je alleen al ziet hoeveel medicatie er in het riool verdwijnt en op die manier in het milieu terechtkomt. Nu ze ook zelf toegeven dat het steeds moeilijker wordt om deze vervuiling uit het drinkwater te verwijderen, hebben wij besloten om ook in Nederland standaard een sediment- en actieve koolstoffilter te plaatsen.

Dat zegt Jan ten Kleij van Aquarius Technology in Lemelerveld. Aquarius werkt in het buitenland al langer met de filters, in Nederland leek de vitaliser voldoende. “Maar nu niet meer.”

Vitaal water

De watervitaliser van Aquarius is een ‘tank’ (met een keramisch element) waarin het water gevitaliseerd wordt. Een heel simpel proces met grote gevolgen voor het water. Op de site van Aquarius staat een nauwgezette uitleg maar in de woorden van een leek komt het er op neer dat water niet alleen elementen van vervuiling in zich opneemt, maar zich qua structuur als het ware ook aanpast. “De frequenties van het water veranderen dan. In de vitaliser vindt implosie plaats waardoor die door het water opgenomen frequenties verdwijnen en het water weer vitaal wordt.”

Medicijnresten en pesticiden

En dat er van alles en nog wat in ons water kan zitten laat zich raden. Nederland is een delta, dus alles wat ze er stroomopwaarts in Rijn en IJssel ingegooid hebben, komt hier naar toe. Dat water is langs heel veel industrieterreinen geweest voordat het via ons naar de zee of het IJsselmeer gaat. “Maar denk ook aan medicijnresten en landbouw met haar pesticiden en kunstmest”, zegt Jan ten Kleij, “hier in Salland staat ons waterbedrijf zelfs toe dat er lelieteelt plaatsvindt boven op een drinkwatergebied. Als er nou een product in de landbouw is waar veel gif bij nodig is, dan is het wel die lelieteelt. Hoe ze het bedenken… als je weet dat er op 85 meter diepte elementen van DDT en vele andere stoffen gevonden wordt, en hoe lang is dat al niet verboden, dan moet je toch nu niet opnieuw giftige stoffen toestaan? Al helemaal niet boven drinkwatergebieden.

Je merkt overigens ook het verschil in drinkwaterkwaliteit: in de duinen is het water het schoonst. Daar kom je per definitie de minste vervuiling tegen. Hier in Salland met al die drijfmest die de hele bodemstructuur kapot maakt, heb je een heel ongezonde bodemstructuur, daar wordt het water via de oppervlakte niet echt schoon van.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.