Anton Kleine Schaars: “Ik hoop dat de Noordmanshoek zorgt voor een “wij-gevoel” in de onze gemeente en regio”

Interessant? Deel het artikel

anton kleine schaars

Wie zijn of haar wandelschoenen aantrekt en in de frisse herfstlucht langs De Noordmanshoek loopt, heeft nog niet heel veel te zien: een open gebied van 25 hectare agrarische grond, ooit bedoeld als industrieterrein. Maar niet voor lang. Dit grote gebied gaat namelijk plaats maken voor een heuse Energietuin. Eén van de eersten van Nederland welteverstaan!

Door Natuur en Milieu Overijssel

De voorbereidingen voor het zonnepark zijn in volle gang en begin volgend jaar begint de coöperatie Goed Veur Mekare met de bouw. Om dit te realiseren wordt er achter de schermen hard gewerkt. Anton Kleine Schaars, voorzitter van Stichting De Noordmanshoek, vertelt waarom hij zich zo voor het gebied inzet.

“Mijn ultieme droom is dat de Noordmanshoek bij gaat dragen aan het “wij-gevoel” van de mensen uit de regio”, vertelt Anton. “Hoe geweldig zou het zijn als de mensen straks verse groente en producten eten uit De Noordmanshoek en denken ‘ik wil wel een handje komen helpen in de Energietuin”?’. Want helpende handjes kan de Stichting zéker gebruiken. “De Noordmanshoek is van ons allemaal, dus als we samen de handen uit de mouwen steken kunnen we er iets prachtigs van maken!”.

Bijdragen op lokaal niveau
Anton ziet Energietuin de Noordmanshoek als een mooie kans om op lokaal niveau een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Onder andere door de productie van gezond eten. “Groente en fruit reist nu vaak de halve wereld over voordat het bij ons op het bord belandt. Door het lokaal te produceren besparen we alleen al enorm op transport! Bovendien is er in onze regio geen groot aanbod van biologisch geteelde groente. Het zou fantastisch zijn als we in De Noordmanshoek groente en fruit kunnen telen zonder gebruik te maken van al te veel ‘rommel’ zoals bestrijdingsmiddelen, en waarbij we de grond zo min mogelijk belasten.”

Jong geleerd is oud gedaan
Anton hoopt met de Energietuin de volgende generatie iets mee te geven. “Het is zo belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met duurzaamheid. Daarom zetten we met de Energietuin ook in op dat stuk educatie. Scholen kunnen met hun leerlingen langskomen om te leren over duurzaam geproduceerd voedsel, maar bijvoorbeeld ook over milieubewust bouwen en groene energie.”

“Neem vooral contact op!”
“Op dit moment zijn we hard bezig om deze wensen om te zetten in een realiseerbaar plan. Maar er blijft natuurlijk ruimte om in gesprek te gaan over de ideeën,” vertelt Anton. De geplande burgerbijeenkomsten van eerder dit jaar konden in verband met corona helaas niet doorgaan. Maar iedereen die vragen heeft over, of ideeën voor De Noordmanshoek nodigt Anton van harte uit om hem te bellen of te mailen. “Neem vooral contact op. We gaan heel graag met je in gesprek!”. Anton is te bereiken via 06-53602663 of denoordmanshoek@hotmail.com.

Blijf op de hoogte
Voor meer informatie over Energietuin de Noordmanshoek kijk je op onze webpagina. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Energietuin? Meld je dan aan voor de Facebookpagina.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *