Het is vijf over twaalf voor het klimaat. De Club van Rome heeft in 1975 al een rapport uitgebracht waarin de klimaat-noodklok geluid werd. Toen was het twee voor twaalf. En nu zijn we er nog steeds niet, we zijn feitelijk al over de rand!
Eigenlijk maken we bij alles wat we doen een duurzame keus. We denken altijd eerst na hoe het ook anders kan. Als we iets moeten hebben bijvoorbeeld, kopen we het alleen maar nieuw als het echt nodig is. En dan denken we niet eerst of je het ook tweedehands kunt krijgen, we denken vooral eerst na over of we het wel echt nodig hebben. En áls we al nieuw kopen is dat duurzaam en gaat het oude naar de tweedehands markt.
We pakken voor reizen zoveel mogelijk het openbaar vervoer. Tot 25 kilometer doen we dat niet eens, dan gaan we op de fiets. Zelfs de vakantie doen we op de fiets. Het gaat er dan niet om van A naar B te komen, maar alles tussen A en B is ook genieten! Stedentrips (recent nog naar Barcelona geweest) nemen we mee in onze fietskampeervakanties of we pakken ook dan bus of trein.
We besparen energie door geen vaatwasser / wasdroger te hebben. Je kunt de was ook gewoon ophangen. Douchen doen we minder lang en minder vaak. Onze verlichting vervangen we door LED, daar waar het licht lang brand en als er al een vervangende LED-lamp op de markt is. En op die fietsvakanties gebruiken we op de camping alleen maar stroom om onze mobiel op te laden.
Al meer dan veertig jaar doen we onze boodschappen met de fiets. We nemen, sinds we afgelopen drie maanden op fietstour waren, minder vlees bij de maaltijd, slaan ook steeds vaker een dag over. En we zijn veel meer groenten uit Nederland gaan eten. Dan heeft het voedsel op je bord veel minder kilometers afgelegd en we eten daarom ook meestal eten uit het seizoen zelf, wat in de productie minder energie kost. Kliekjes bewaren we voor een dag later.
Ook de andere boodschappen doen we bewust: veel minder suikers bijvoorbeeld. Maar ook met veel minder verpakking. Eens in de week trekken we een groen jasje aan om zwerfafval te ruimen.
Sinds 2018 hebben we zonnepanelen op ons huis liggen en zijn qua elektra zelfvoorzienend, bijna overal is dubbelglas en we er is extra vloerisolatie. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we onze woning ook gasvrij, dus helemaal energie neutraal kunnen maken.
De eerste hemelwaterafvoer van ons huis hebben we afgekoppeld. De andere afvoeren zullen volgen.
De wens om onze benzine-auto in te ruilen voor een elektrische auto staat op ons lijstje. Het mooiste zou zijn een deelauto te hebben met meerderen in de buurt. Dan zouden we meteen ook na willen denken om meer spullen te delen, zoals gereedschap.
We zijn inmiddels ook lid van Urgenda geworden, deze club heeft het unieke gepresteerd door via de rechter de overheid te dwingen zich aan haar eigen wetten te houden. Daarom kan het nu gebeuren dat de stikstofuitstoot eerst op orde moet zijn, voor er verder gebouwd kan worden. Dat is gewoon volgens de wet van ons eigen land.
We steunen daarom ook Extinction Rebellion, een actiegroep die pas nog net als de boeren snelwegen bezet heeft. Maar dat krijgt veel minder aandacht. Met ons lidmaatschap van GroenLinks, de partij die groen en klimaat altijd hoog op de agenda hebben staan, hopen we dat er politiek ook eindelijk eens een keer echt iets gaat veranderen.
Wat we zelf doen is een druppel op een gloeiende plaat. Maar door ons te verbinden met organisaties wordt de actie al groter. En we hopen met dit stuk ook andere mensen aan te sporen mee te doen.