Annet van der Veen, wat doe jij duurzaam?: “We hebben een houten huis gebouwd en zijn van het gas af”

Interessant? Deel het artikel

ANNET VAN DER VEEN WAT DOE JIJ DUURZAAM

Annet van der Veen is actief lid van IVN-afdeling de Grutto. Ze is coördinator van heemtuin Veermans Hof IJsselflora en houdt erg veel van lekker buiten aan het werk zijn, excursies leiden of zelf meedoen, wilgen knotten, vlinders en planten tellen voor het project Land van Waarde. Ze is muziekdocent, maar ze woont ook heel duurzaam, en daar gaat het in dit artikel over: over haar houten huis op de Boerhaar.

Door Annet van der Veen

Drie jaar geleden kwam bij ons, Arno Siemann en Annet van der Veen, het plan op om zelf een duurzaam houten huis te bouwen. We hadden ons oog op een stukje grond op de Boerhaar laten vallen. Met moeite konden we de gemeente overtuigen dat een houten huis veel duurzamer is dan een stenen huis. Een houten huis gaat langer mee dan steen, houdt de warmte vast in de winter en is koel in de zomer. Gelukkig kregen we het voor elkaar dat we ons droomhuis konden bouwen.

Nu wonen we er al twee jaar en het houten huis bevalt erg goed. Het klopt dat je maar weinig energie nodig hebt om het huis te verwarmen en ook de warme zomer gaf geen problemen. We hebben geen gas in het huis en verwarmen onze vloeren met infraroodvloerverwarming. Door deze verwarming is het in de kamer zowel op de vloer als aan het plafond even warm. Wel zo energiezuinig dus. Voor de sfeer hebben we een houtkachel met katalysator (Abcat filter). Dat zorgt ervoor dat we geen fijnstof uitstoten en dat er geen vervelende geur vrijkomt.

Zonnepanelen en windmolentje

We hebben op dit moment 25 zonnepanelen op het schuurdak liggen. We hebben uitgerekend dat we nog ongeveer 10-12 panelen erbij moeten plaatsen willen we helemaal energieneutraal worden. Dat gaat binnenkort gebeuren. We zijn nog aan het experimenteren met een windmolen die horizontaal draait. Helaas hebben we die nog niet goed aan de praat gekregen.

Regenwater voor de wasmachine

We hebben naast ons huis in de grond een container liggen waarin 7500 liter regenwater opgeslagen kan worden. We gebruiken dit regenwater om de wc’s door te spoelen en voor de wasmachine. Ook zijn de buitenkranen aangesloten op dit regenwater en gebruiken we dit voor de tuin.

Moestuin

In de achtertuin ligt een moestuin van 90 m2. Daarin wordt op ecologische manier groente gekweekt. We eten zoveel mogelijk groenten uit onze eigen tuin. Daarnaast hebben we diverse fruitbomen, bessenstruiken, bramen en druiven in onze tuin en verwerken deze tot lekkere jams, sappen en taarten.

Als hobby doen we samen aan kanovaren. Heerlijk in de natuur uitwaaien en gelijk gezond bewegen. Dit kost alleen onszelf energie!

Volgende

Volgende week vertelt Harry Keijzer uit Heeten over wat hij duurzaam doet in huis en op het erf.

(PS: In onze wekelijkse nieuwsbrief schrijven we dat dit fantastisch duurzame huis op de Boskamp staat, moet dus Boerhaar zijn!)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.