Prepperles van Anneke Blom: Hoe goed ben jij voorbereid op: brand?

Interessant? Deel het artikel

rookmelder

Sinds 1 juli is het verplicht om op iedere verdieping in huis een rookmelder te hebben. Dit geldt alleen voor de verdiepingen met een woonkamer, slaapkamer of keuken. Die zolder waar je alleen maar komt om de was te drogen hoeft je niet verplicht te voorzien van een rookmelder. Die ondergrondse schuilkelder trouwens ook niet.

Ik denk dat een brand het perfecte voorbeeld is van een noodsituatie waar iedereen zich voor zou moeten voorbereiden. Brand kan op zoveel verschillende manieren ontstaan dat de kans dat je er ooit mee te maken krijgt vrij groot is. Vlam in de pan, kortsluiting, blikseminslag, de accu van je elektrische fiets die spontaan oververhit raakt van al die kilometers op de weg. En dan zijn er natuurlijk nog de verhalen van de vuurpijlen in de rieten kap tijdens Oud&Nieuw, de open haard die toch niet helemaal uitgesmeuld was, en die rammelbak die een rookgordijn op de A50 veroorzaakte door een kapotte radiateur.

(tekst gaat verder onder de foto)

De meeste mensen bereiden zich, al dan niet bewust, vrij goed voor op een mogelijke brand. Bijna iedereen heeft al wel rookmelders in huis hangen, dus ik denk dat die verplichting niet meteen de verkoop van de melders zal doen stijgen. Door de verplichting, en de media-aandacht ervoor, denk ik dat men wel weer even kritisch gaat denken “heb ik wel genoeg van die dingen hangen?” Ikzelf bedacht me dat we op zolder geen melder hebben. Hij is hier ook niet verplicht want onze zolder is een soort van onbewoonbaar door alle zooi die we er hebben opgeslagen. Maar dat zette me aan het denken, want als daar, om wat voor reden ook, een brand zou beginnen, dan fungeert al die zooi wel erg goed als brandstof. Ik noem even de vierseizoenen dekbedden, de skottelbraai met extra gasflesjes, kilo’s aan fotoboeken van het tijdperk vóór de smartphone.

Om je goed voor te bereiden op noodsituaties moet je kunnen vertrouwen op bepaalde middelen en op je eigen vaardigheden of handelen. Voor brandpreventie zijn er tal van spullen te koop. Wij hebben zelf aan de buitenmuur een grote brandblusser hangen, in de keuken een blusdeken, in de auto een klein brandblussertje. Hoewel ik bij dat laatste een kanttekening zet: een man vertelde me ooit dat hij vlammen onder de motorkap had. Hij had zo’n klein blussertje bij zich en spoot die volledig leeg, zonder veel resultaat. Hij had ook een blikje sinas die hij daarna, om toch maar te proberen, gebruikte om de brand te blussen en dat lukte wel.

Ik heb altijd een blikje sinas in mijn get home bag in de auto. Om te drinken in een kilometerslange file, en om brand te blussen.

Verstandig kunnen handelen is ook cruciaal wanneer het gaat om een brand. Je eigen veiligheid gaat boven alles. Ren niet heldhaftig je brandende huis in om je hamsters te redden. Gooi never ever water op vuur bij vlam in de pan. Bel altijd 112, brand verspreidt zich razendsnel, sneller dan dat jij je tuinslang kunt uitrollen en kunt bedenken dat je dit zelf nog wel kunt oplossen.

Ook preventief kun je je vaardigheden testen en oppoetsen. Veel bedrijven en scholen houden (jaarlijks) brandoefeningen. Je weet wel, ze doen dat altijd die ene dag in het jaar dat er toevallig net sneeuw gevallen is. Wanneer het alarm afgaat móet je direct naar buiten. “Geen tijd voor een jas! We moeten NÚ naar buiten!” En nog erger, eenmaal buiten moeten koppen worden geteld. Een keer of zeven, want Jos is er niet. Nee, Jos zat op de wc en vond die brandoefening wel best.

In ieder geval kun je zo’n brandoefening thuis ook doen. Vooral als je (kleine) kinderen hebt is het verstandig dat ze weten welke route ze moeten nemen om te vluchten; is het korter via de achterdeur of voordeur? Zijn er ramen die ver genoeg open kunnen om doorheen te klimmen? Een vluchtroute heeft ook zo min mogelijk deuren onderweg, zoek dat uit voor je eigen situatie.

Ik ben Anneke Blom, schrijfster van het boek ‘Prepper – voorbereiden op grote en kleine noodsituaties. En zombies’Hierin probeer ik de lezer bewust te maken van het nut van preppen en bied ik handvatten om hiermee zelf te starten. Van het praktisch aanleggen van een voedselvoorraad voor een ‘bug in’ tot het hebben van vaardigheden en het kunnen communiceren in tijden van nood. Zie ook prepperboek.nl of mail me via info@prepperboek.nl

Ik leerde mijn kinderen om direct naar buiten te gaan, als de brandmelder afgaat. Als ze buiten waren moesten ze naar Semmy gaan. Semmy is de grote, vriendelijke en pluizige hond van de tegenoverburen. Dit was heel concreet en duidelijk voor ze.
Toen ik een paar jaar terug even naar de supermarkt in de volgende straat moest liet ik mijn dochter even alleen thuis. Een pak melk en een brood later kom ik de hoek om en zie ik haar, triomfantelijk grijnzend, met onze hond aangelijnd bij de buren voor het hek staan. “Wat is hier de bedoeling van” vroeg ik met mijn meest autoritaire stem. “De brandmelder ging piepen en dan moest ik naar Semmy gaan. Ik denk dat de batterijen op zijn, want hij piepte maar heel even, maar ik ben toch weg gegaan voor als er toch brand is”.

Je bent een noodsituatie beter de baas wanneer je je voorbereidt. Het schept vertrouwen dat je tijdig gealarmeerd wordt en dat je weet hoe je moet handelen, met de beschikbare middelen. Kijk nog eens kritisch naar je eigen brandpreventie thuis en breidt deze eventueel uit.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.