Door Anne Marie Kers
Via André Nijboer, die in een vorig artikel schreef over de Ervenregeling op de Elshof, zijn wij één van de elf erven die de kans hebben gekregen om ons perceel, dat voorheen bestond uit monocultuur, te transformeren naar een oase van biodiversiteit.
Men zegt wel eens dat je bomen plant voor de volgende generatie, maar wat een aantrekkingskracht voor beestjes is hier het eerste jaar al zichtbaar! Prikkeldraad is verruild voor een meidoornhaag en de mais heeft plaatsgemaakt voor zo’n 1800 struweelachtigen zoals kornoelje, kardinaalsmuts en framboos. Er is zo’n 150 meter aan beukenhagen aangeplant, een fruitboomgaard aangelegd, een bloemenveld gezaaid en een kikkerpoel gegraven. Een bijzonder mooie kans waar we nu al van de effecten kunnen genieten.
Daar tegenover staat een schrikbeeld van mij, dat een groot deel van onze natuur wordt bestraat en geasfalteerd. En dat allemaal omdat we ánders in de file staan, tussen 7 en 9 uur s ochtends en ‘s middags aan het einde van de dag. Maar de rest van de dag liggen al die wegen er ook en ondertussen moet er alleen maar meer bij. Ik probeer daarom mijn (elektrische) fiets zoveel mogelijk als mijn primaire vervoersmiddel te zien. Ik heb in die zin gemakkelijk praten, mijn werk ligt op 13 km van mijn woning en ik ben in tien fiets-minuutjes in een winkelcentrum. Toch heeft het voor mij wel een andere mindset gevraagd; want hoe makkelijk pakken we altijd de auto? Even snel dit en even snel dat. Ik heb echter zoveel voordelen opgemerkt door vooral te fietsen: je neemt wat meer tijd voor je tocht, ik luister een podcastje onderweg en ik heb mijn beweging weer gehad voor vandaag. Ik heb op deze nieuwe fiets na vier maanden al 2000 km gefietst. En stiekem voelt het best als een overwinning om het fietsen zo lang mogelijk door de winter vol te houden.
Maar waar ik mij het meest over verwonderd heb, zijn de uitgebreide mogelijkheden om mijn boodschappen lokaal te halen. Ik vind het onvoorstelbaar hoe mijn koelkast gevuld is met de meest uiteenlopende levensmiddelen, die allemaal bínnen een straal van 10 km van mijn woning geteeld of geproduceerd worden. Ik heb eens een supersjiek aspergemenu bereid, waar álle producten, van de ham, de roomboter tot zelfs de wijn op tafel, lokaal tot stand is gekomen. De Voedselcooperatie in Broekland (Autark) maakt het mij wel heel gemakkelijk: ik bestel mijn producten in een online webshop en haal die op zaterdag op (mét mijn fiets als het even kan). Een prachtig burgerinitiatief dat er met elkaar voor zorgt dat lokale voedselproducenten eerlijke prijzen krijgen, de transportbelasting zo laag mogelijk blijft en er kwalitatief betere voeding wordt geproduceerd. Als je ziet hoeveel omzet elke week wordt gedraaid, als een soort circulaire economie, dat vind ik geweldig.
Natuurlijk laat ik ook wel eens pakketjes bezorgen en we hebben het afgelopen jaar het vliegtuig gepakt naar een o zo verdiend vakantie-adres. Maar de bewustwording is er en alle kleine beetjes helpen!