Anekdote van de MOKwerf: Prikkebeen

Interessant? Deel het artikel

MOK werf vlindertuin

Door Jos van Westing

Het was Voorjaar en ik wilde weer een installatie maken, passend aan het seizoen. Het zou een vlindertuin moeten worden had ik bedacht, met wat netjes om de vlinders te kunnen vangen. Het was een heel karwei van knippen en plakken maar het resultaat vond ik leuk.

Het geheel werd aan de achterkant van de MOKwerf opgehangen aan draden die ik had gespannen, Ik was bijna klaar toen er een mevrouw langs kwam met zo’n klein buikschuivertje, als hondje. Ik herkende haar wel omdat zij regelmatig haar hondje rond het kanaal uitliet. Ze bleef staan en zei, dat ze het weer heel leuk vond en dat zij er altijd zo vrolijk van werd. Dat was  een mooi compliment.

Gemeente niet zo veel belangstelling voor kunst

Ze vroeg mij of ik ook wel van de gemeente subsidie kreeg voor al dit werk. Ik legde haar uit,  dat dit niet het geval was. Dat de gemeente sowieso niet veel belangstelling had voor kunst, maar dat ik het ook nooit had aangevraagd en alle kosten dus zelf betaalde. Mevrouw vond het onbegrijpelijk en zei dat kunst in het algemeen, wat meer aandacht verdiende van de gemeente. Ik dacht nog, je zou in de gemeenteraad moeten zitten, dan had je bij voorbaat mijn stem.

Jammer dat er nog maar zo weinig vlinders zijn, ging ik verder. Vroeger hadden we veel meer soorten. Volgens mij komt het omdat er nog maar weinig struiken en bloemen geplant worden in de stadstuinen, die geschikt zijn voor insecten zoals de vlinder. De tuinen worden tegenwoordig, voor het gemak, meer met stenen belegd. Ook op het platteland vind je bijna helemaal niets. De grasvelden worden door sommige boeren helemaal platgespoten met die Round Up troep. Al het gras wordt oranje van die gifzooi en daar kan geen insect meer op leven.

Tegen het zere prikkebeen

Die opmerking was tegen het zere prikkebeen van de vrouw. Haar wenkbrauwen gingen een centimeter omhoog. Heeft U wel verstand van het boerenleven? Ze begon gelijk met U, dat beloofde niet veel goeds.

Laat ik U zeggen MENEER, ik ben een boerendochter. Mijn broer heeft nu de boerderij en spuit geen gif op het grasland. De Round Up die U gif noemt, verdwijnt snel in de grond en al gauw heb je weer een prachtig grasland, zonder onkruid. Onze koeien kunnen  van dit gras, zonder problemen, prima grazen. Onze koeien zijn kerngezond en geven prima melk.

Ja, gaf ik nog aan, maar als dat spul door het voer weer in de melk terecht komt, zal dat toch niet gezond zijn voor de mens.

MENEER wat U zegt is onzin, het lijkt mij beter dat u zich alleen bezig houdt met die vlindertjes van U. Daarbij gaf zij een ruk aan de riem van het buikschuivertje, dat daardoor bijna gekeeld werd en beende weg.

Jammer, dat was voor de toekomst een belangstellende minder. Ook als mogelijk toekomstig raadslid voor de kunst, kon ik haar wel afschrijven. Blijf ik toch maar bij Groen Links. Alhoewel, mevrouw had natuurlijk wel gelijk dat ik geen verstand heb van het boerenleven. Ik heb het ook maar van horen zeggen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *