In de rubriek Kunstenaar in gesprek met Kunstenaar interviewt Jos van Westing Andrea de Weerdt.
Andrea de Weerdt leerde al als kind zelf te tekenen en schilderen. Ze had een creatieve moeder die haar al op jonge leeftijd aan de keukentafel zette om met allerlei teken en schildermaterialen te spelen. Midden tussen allerlei creaties vindt dit gesprek over haar kunstenaarschap plaats: In haar woning annex atelier en workshopruimte, in Heino.
Het huis van Andrea hangt vol met eigen werken. Op de eerste etage vinden we haar atelier met een groot raam dat voor een kunstenaar ideaal licht geeft om te kunnen schilderen. Het atelier en workshopruimte is klein maar praktisch en sfeervol ingericht en het geheel straalt een fijne sfeer uit. In de ruimte staat ook een rek vol met professioneel schildermateriaal, maar Andrea maakt daarbij ook graag gebruik van spullen uit de bouwmarkt.
Als kind al creatief
Als kind, toen nog wonend in Eindhoven, heeft zij al geleerd zich creatief te ontwikkelen door met allerlei tekenmateriaal te werken die door haar moeder, zelf coupeuse en begaafd poppenmaakster, werd aangeboden. Haar moeder had zodoende haar handen vrij en de kinderen leerde spelenderwijs zichzelf te vermaken. Kleuren, verven en plakken. Alles mocht aan de werktafel van moeder, ideaal voor een kind om zich zo uit te kunnen leven. Van deze stimulerende mogelijkheid heeft zij altijd plezier gehad en nog zie je dit terug in de hoeveelheid van de meest uiteenlopende materialen waar Andrea mee werkt. Zij weet van dit alles altijd een mooi geheel te maken. Uiteindelijk heeft het haar gevormd tot de kunstenares die zij nu is.
(lees verder onder de foto)
Scholing
Na de basisschool en middelbare school is zij een opleiding gaan volgen bij het KVJV in Raalte, opleiding kinder- en jeugdverzorging. Een voor de hand liggende keuze omdat ze zelf had ervaren hoe en waarmee je kinderen iets bij kunt brengen. Hier had zij een tekenleraar en een leraar Nederlands, beide zelf kunstenaars, die haar creatieve aanleg zagen en haar hebben geholpen deze gave verder te ontwikkelen. Met name praat Andrea met respect over haar leraar Nederlands, Henrie Grijmans, die heeft veel bijgedragen aan haar ontwikkeling door haar overal mee naar toe te slepen, naar galeries, musea en exposities. Naar overal daar waar zij wat van kon leren. Hij wees haar op de diverse stijlen van de kunstwerken, opbouw, kleurgebruik en penseelvoering. Ideaal voor een beginnend kunstenaar om zo’n inspirator te hebben.
Daarna heeft zij nog een cursus gevolgd bij Kunstcentrum de Muzerie in Zwolle, daar verveelde zij zich echter meer dan dat er voor haar te leren viel. Ze kon niet op commando creatief zijn en ontdekte dat het niveau daar, voor haar veel te laag was. Zij vindt zichzelf autodidact maar haar creatieve opleiding is toch al begonnen bij moeder thuis, aan de tafel.
(lees verder onder de foto)
De onderwijsassistent
Andrea is na haar opleiding gaan werken als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs, de Enkschool te Zwolle (school voor kinderen met hoor- en spraakstoornissen). Daarna werkte ze op de Prins Willem Alexander-school in Olst. Al gauw kreeg zij, door haar creatieve inslag, de lessen in handarbeid en tekenlessen toegeschoven. Van deze periode heeft zij enorm genoten. De kinderen kregen les op de ‘Andrea manier’ door niet een kleurplaatje vol te maken maar door de leerlingen hun eigen fantasie te laten gebruiken. Ze zorgde er voor haar enthousiasme bij de kinderen over te brengen, door al met een lach het klaslokaal binnen te komen. Elke les moest een feestje voor de kinderen worden. De resultaten van de werkstukken werden op ouderavonden gepresenteerd en de vooruitgang die ze zagen werd door de ouders enorm gewaardeerd. De ouders waren gewend dat er bijvoorbeeld een rits, allemaal dezelfde tekeningen aan de wand te zien waren, waarbij het enige verschil was welke naam er onder stond. Dat was en is niet de manier waarop Andrea werkte. Plezier krijg je door er iets eigens van te maken, dat was leuk voor het kind maar ook voor haarzelf. De “ideale tekenjuf” is zij altijd gebleven want ook nu geniet zij er van haar kennis over te dragen tijdens workshops en plaatst zij belangeloos, instructie filmpjes op You Tube om mensen maar in het creatieve proces op weg te helpen.
(lees verder onder de foto)
De tegenslag
Andrea kreeg op een gegeven moment rugklachten, deze werden echter zo ernstig dat zij haar werk als onderwijsassistente noodgedwongen moest opgeven. Om wat je het liefste doet niet meer te kunnen uitvoeren viel haar heel zwaar. Zij bleek de ziekte van kahler te hebben. Hiervoor moest zij langdurig in het ziekenhuis verblijven waar zij er voor behandeld werd met onder andere chemokuren en stamceltransplantatie. Andrea belandde uiteindelijk in een rolstoel en had totaal geen kracht meer totdat een bloedtransfusie haar toestand wat verbeterde. Langzamerhand ging het, mede door haar vechtlust, weer de goede kant op. Het was voor haar en haar gezin een donkere periode. De ziekte is niet geheel te genezen maar zij heeft er mee leren leven. Per half jaar worden haar bloedwaarden gecontroleerd. Vóór die controle plaatsvindt is zij zenuwachtig, afwachtend wat de uitslag kan zijn en is zij niet tot enige creativiteit in staat. Als zij echter het bericht krijgt dat de waarden gelijk gebleven zijn is zij weer dolgelukkig, Dat geeft haar dan zodanig vleugels en veel energie dat zij bij thuiskomst wel met drie schilderijen te gelijk begint.
(lees verder onder de foto)
Mixed media
Het is een techniek om van allerlei materialen een schilderij te maken. Hiervoor heeft zij in haar atelier 3 kamers met de meest uiteenlopende materialen opgeslagen. Van boomschors, stoffen, touw, hout, netjes van mandarijnen tot allerlei vulmiddelen en lijmsoorten om structuurlagen te kunnen opbrengen. Ze kan genieten van alle min of meer toevallig gevonden nieuwe, soms vergankelijke elementen die mogelijk weer bruikbaar kunnen worden. Het is als een kind in de snoepkast zoveel lekkers is er te vinden. Het is alleen al fascinerend om deze enorme verzameling in deze kamertjes te bekijken. De bouwmarkt zou jaloers kunnen worden op deze uitgebreide collectie.
Alle materialen probeert zij eerst uit. Andrea mengt diverse soorten kit, verdikkingsmiddelen zoals Powertex producten, marmermeel, tegellijm of wat dan ook, waarmee zij structuurlagen op kan bouwen. Als het niet werkt is dat geen probleem, ze zoekt net zolang tot zij het wel heeft gevonden. Als zij aan een nieuw doek begint heeft ze niet een uitgewerkt idee, zij laat het ontstaan tijdens het werk. Andrea probeert gewoon alles uit en wordt niet geplaagd door angst om fouten te maken. Zij creëert en schept net zo lang tot dat zij tevreden is. Structuren worden opgebouwd in vele lagen met de meest uiteenlopende materialen die veelal ook weer eerst bewerkt worden. Dit hele ratjetoe van spullen en vulmiddelen uit haar verzameling samen, moet uiteindelijk harmonie en balans uitstralen op het doek eer zij tevreden is. De verfsoorten waarmee zij schildert zijn acryl, olieverf, inktsoorten en met alles wat zij maar in haar voorraad kan vinden. Haar kleurgebruik bestaat uit zachte kleuren en aardetinten. In het palet van Andrea vind je geen harde, schreeuwende kleuren. Ook daarin onderscheidt zij zich. Haar werken zijn harmonisch en adembenemend mooi en de stijl ervan is zeer eigen aan Andrea. Deze stijl zou haar handtekening kunnen zijn op het doek, zo herkenbaar is het. Zo’n kunstwerk van Andrea aan je wand blijft tijdloos mooi en kan elke woonkamer sieren ongeacht de stijl van de inrichting.
(lees verder onder de foto)
De tekenjuf
De kennisoverdracht is ook een grote kwaliteit en passie van haar. Zij weet in haar workshops mensen te enthousiasmeren door ze zelf te laten ontdekken hoe mooi het zelf creëren kan zijn. Haar credo is “durf fouten te maken, je hoeft geen faalangst te hebben”. En met dit gegeven hebben de cursisten onder haar begeleiding, een heerlijke dag. Het luisteren naar mensen en ze vertrouwen geven, geeft haar zelf ook veel voldoening. Er volgen soms hele persoonlijke gesprekken en er wordt gelachen en gejankt over alles wat de cursisten over zichzelf vertellen. Andrea kan heel goed luisteren en aanvoelen waar de schoen bij hen kan wringen. Deze cursussen kunnen dan, buiten wat ze over kunst leren, ook heel therapeutisch werken. Ook als gastvrouw is zij geslaagd want de cursisten worden tijdens de workshop verwend met heerlijk hapjes. Ze gaan altijd tevreden, met hun zelf gemaakte kunstwerk weer naar huis. Regelmatig krijgt Andrea vaak achteraf bedankjes van haar cursisten, die ook haar kunnen ontroeren, zo fijn vindt zij het dat zij dit werk mag doen. Haar naam als docent mixed media is mede door haar aanpak ondertussen in Nederland al aardig bekend want zij krijgt aanvragen voor een workshop uit alle provincies.
(lees verder onder de foto)
Zeegezichten
Andrea is graag in de natuur. Ze kan genieten van oude verweerde bomen maar alles wat vergankelijk is trekt haar aan en ziet ze de schoonheid van in. Ze bezoekt ook graag de kusten, van welk land dan ook. Het zand, de lucht van de zee, een ondergaande zon, het kan haar enorm inspireren en het brengt een intense rust in haarzelf teweeg. Een paar keer per jaar is zij daar dan ook te vinden en bij thuiskomst worden haar eerste werken steevast, zeegezichten.
(lees verder onder de foto)
Exposities
In het begin van haar kunstperiode was Andrea nog erg bescheiden en nog niet overtuigd van haar grote kwaliteiten. Zij exposeerde wel, maar alleen bij laagdrempelige instellingen of plaatselijke kunstmanifestaties. Nu weet zij zoveel sterker te staan in haar kunnen, dat zij grote exposities ook aandurft. Zo heeft ze, op uitnodiging, geëxposeerd bij diverse kunstgaleries. Komend voorjaar is er weer een grote expositie van haar in Huis Ter Heide. Haar mooiste herinnering aan een expositie was in Ommen, bij Galerie Thom Lucassen. Met andere kunstenaars exposeerde zij haar werken. Haar tentoongestelde schilderijen werden aangevuld met op de schilderijen afgestemde gedichten, geschreven door haar man Tjemme Visscher en onder muzikale begeleiding van haar zoon Thomas Dozeman. Als zij hierover vertelt beginnen haar ogen te glimmen en zie je dat ze trots is op de samenwerking met haar man en creatieve muzikale zoon. De combinatie van zowel beeld, taal en muziek was voor haar het toppunt van geluk.
(lees verder onder de foto)
De toekomst
Andrea weet niet hoe het ziekteverloop haar nog kan gaan belemmeren maar zij gaat, hoe dan ook, door met het geven van workshops. Deze geven haar zoveel voldoening dat opgeven daarvan geen sprake kan zijn. Ook heeft zij ideeën over het uitdragen van haar mixed media-techniek op personeelsfeesten van bedrijven of instellingen. Ze vindt het nu eenmaal heerlijk veel mensen mee te kunnen nemen in dit maakproces. Om deze kennis over te dragen laat zij op haar facebook pagina (Atelier Andrea de Weerdt) foto’s en filmpjes zien van het maakproces van haar eigen werk, en geeft ze uitleg en tips over het maken van prachtige structuren en composities. Ook plaatst zij regelmatig tutorials onder haar naam op YouTube. Wat ze zeker wil gaan maken, zijn portretten, een nieuwe weer uitdagende richting in haar kunst. Ze speelt nog met de gedachte, hoe en in welke vorm het moet, maar gezien haar overige werken zal ook dit zeker een succes gaan worden. Stil zitten is er voor Andrea niet bij daar is ze te creatief voor. Altijd zal zij zich blijven ontwikkelen, dat zit in haar opgesloten en eigen aan elke grote kunstenaar.
Meer informatie over Andrea de Weerdt vind je op haar facebook – en instagrampagina, bij diverse kunstsites en op You Tube.
Jos, wat heb je weer een prachtig verhaal geschreven!
Ja, hoor ik je al zeggen: dit is ook een prachtige persoonlijkheid.
Maar toch…..