Andre Smit (PvdA) start actie tegen verdwijnen geldautomaat

Interessant? Deel het artikel

geldmaat

Andre Smit, raadslid namens de PvdA in Olst-Wijhe, is een actie begonnen om de geldautomaat in het Holstohus in Olst terug te krijgen. De Rabobank heeft die plotseling gesloten, daar is nogal wat reuring over ontstaan.

Rabo stapt over op de geldmaat, een neutrale geldautomaat zonder specifiek verbonden te zijn aan één bank. In Olst was er binnen en buiten het Holstohus een automaat. Eentje is wel genoeg, vindt de bank, en die kan dan beter buiten staan, want dan heb je er ook iets aan als het Holstohus dicht is.

“Nu sluit @RabobankSalland de pin-automaat in het #Holstohus. Waar is dát nou weer goed voor? Scheelt het miljoenen? Is buiten pinnen voor ouderen veiliger? Leg eens uit alstublieft, want ik snap het niet” zegt Smit op twitter. “Teleurstellend. Het gaat voorbij aan de belangen van met name de ouderen. Geld blijkt de belangrijkste drijfveer te zijn. En daarbij: het #Holstohus is meer dan een dorpshuis. Het moet toch niet gekker worden.”

Tamara van de Rabobank: “Hi André, waarom vind je dat we aan de belangen van de ouderen voorbij gaan? Ik lees het graag.”

André: ‘In het #Holstohus, nabij publieksbalie @GemOlstWijhe, #bibliotheek, Eetkamer HierIsUt (@utHuus_OW) vinden ouderen de privacy, maar ook hulp als het even niet lukt. Aan de straat of in een drukke supermarkt niet. Kantoren zijn al gesloten, het wordt ze niet makkelijk gemaakt.”

Tamara: “Ik begrijp je punt. Het sluiten van kantoren betekent niet dat we minder ‘dichtbij’ worden. Ouderen zouden gebruik kunnen maken van de Rabo Geld Express, mobiele pinbussen en hulpmiddelen bij dagelijkse bankzaken zoals een sprekende geldautomaat.”

De volgorde is wat ongelukkig. De nieuwe geldmaat heeft vertraging opgelopen door corona. De verwijdering van dubbele automaten niet.

Smit is nu een actie begonnen. Op facebook schrijft hij: “Rabobank geeft aan dat de pinautomaat in het Holstohus moet verdwijnen omdat het te duur is twee automaten te vervangen voor een gele. Voor ouderen en mindervaliden kreeg ik het advies te horen dat ze dan maar iemand moeten machtigen om te pinnen. Voor 5,50 kan je anders je geld thuis laten bezorgen door de Rabo-express. De pinautomaat-bussen rijden niet in de omgeving.

Het valt me tegen van juist de Rabobank dat geld het meest leidend is. Aan de ene kant (zeer terecht) pochen op de Rabofondsen en het actief bijdragen willen leveren aan de samenleving, maar aan de andere kant drempels opwerpen voor ouderen en (visueel) minder validen. Voor veel mensen is 5,50 niet veel geld, maar voor de mensen waar het om gaat is dat helaas vaak wel. Iedere week 1x pinnen is dan al snel 286 euro per jaar.

Ik vind dat een bank ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft richting ouderen en minder validen. Het Holstohus is meer dan een dorpshuis. Een faciliteit zoals een geldautomaat hoort daarbij. Binnen veilig pinnen met eventueel hulp van vrijwilligers in de buurt.

Vind jij dat ook? Maak dat dan – net als ik – ook duidelijk bij de Rabobank en gebruik deze link om een klacht in te dienen: https://www.rabobank.nl/particulieren/feedback/klacht/

Hopelijk kunnen we samen er voor zorgen dat de automaat weer in gebruik wordt genomen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *