Andre Nijboer: Elshof is al groen, maar wordt ook steeds biodiverser

Interessant? Deel het artikel

andre nijboer elshof

Als je nieuwe inwoners van Elshof vraagt waarom ze daar naar toe zijn verhuisd, blijkt de natuur een belangrijk argument. Natuur is er al veel, maar er komt nog veel meer. Kort voor de vorst zijn duizenden bomen geplant. Elf erven zijn ingericht met inheemse bomen en struweelgewas met kruiden en wilde bloemen. Doel is erfvogels weer de ruimte te geven.

Door Andre Nijboer

In onze buurtschap Elshof van ongeveer 200 erven vinden al tientallen jaren veel bewonerswisselingen plaats. Het zijn wisselingen van ouder op kind, boer op boerenzoon, oude bewoners op nieuwe bewoners en van bewoners van het platteland naar nieuwe bewoners vanuit de stad. Die mengelmoes aan bewoners is wat onze buurtschap zo divers en zo leuk maakt om in te wonen. Er is een rijk verenigingsleven aanwezig voor die mensen welke naast het wonen op het platteland het ook belangrijk vinden om wat bij te dragen aan onze gemeenschap.

Zo ontstond in 2017/18 het idee om met veertien erven samen hoogstamfruitbomen, meidoornhagen, kikkerpoelen en bossingels aan te leggen. Met dank aan Kostbaar Salland wed dat een groot succes. Meer dan 10.000 bomen en struiken werden aangeplant, bossingels en verwaarloosde landschapselementen werden hersteld en her en der werd een poel aangelegd.

In de jaren erna werd via het ‘welkomstcomite op de Elshof’ bewust gevraagd naar wensen van nieuwe bewoners. Dat welkomstcomite vraagt tijdens een kennismakingsbezoek ook altijd even naar de reden van verhuizen naar Elshof. Vaak krijgen we te horen dat er nog natuur in onze buurtschap is, de Elshof is zo mooi om te zien met haar molen in het ‘centrum’. Maar natuurlijk ook omdat mensen vinden dat we wat met onze planeet moeten gaan doen om deze leefbaar te houden voor ons nageslacht en daarom op het platteland zijn gaan wonen.

De een denkt daar heel groot in, de ander heel klein. Gerke Brouwer van Kostbaar Salland heeft ons op de verschillende mogelijkheden gewezen om de biodiversiteit hier een boost te geven. Zo kwamen we bij de zogeheten ‘ervenregeling’ terecht, een regeling om erfvogels weer de ruimte en natuur terug te geven zodat zijn weer in getal toe kunnen nemen. Je erf richt je dan in met inheemse bomen en struweelgewas met kruiden en wilde bloemen. Onder de deskundige begeleiding van hovenier Guus Schutte uit Broekland hebben we elf erven die dicht genoeg bij elkaar liggen zo aangepakt dat erfvogels en insecten als het ware heen en weer kunnen vliegen tussen deze erven. Veel kleine landschapselementen bij elkaar dus. We hebben nu op deze elf erven in totaal 30.000 vierkante meter erfgrond omgezet in natuur door onder andere 9000 bomen en struiken te planten. Ook zijn glooiingen en poelen aangelegd Onze buurtschap wordt zo weer een stukje groener en geeft daardoor weer meer leefplezier voor de bewoners.

Andre Nijboer is voorzitter van Plaatselijk Belang Elshof

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.