André Manuel in het Hoftheater: Ik doe ook maar wat, maar ik doe dat wel een stuk milder

Het zou André Manuel niet verbazen als er een aanslag op hem gepleegd wordt, maar als kunstenaar blijft hij het woord gebruiken om zijn kijk op de samenleving te duiden.

Interessant? Deel het artikel

andre manuel

Omdat er geen pauze in zijn voorstelling zat, kreeg het publiek niet de kans om de zaal een beetje onopvallend te verlaten. Want het ging er gisteren in het Hoftheater flink aan toe. Stevige woorden over het geloof, harde grappen over vrouwen én over mannen.

Toen Manuel nog jonger was, liepen er geregeld mensen weg in zo’n pauze. “Maar ik ben op mijn 57ste wel wat milder geworden.” Bezoekers die hem nog niet eerder zagen, zullen zich wel afgevraagd hebben: is dit mild dan? Maar we spraken ook bezoekers die het best jammer vonden dat hij zijn vroegere hardheid verloren is.

Een volle zaal heeft er flink wat afgelachen, terwijl die Manuel daar op het podium ‘maar wat aan het doen was’. Intussen fileerde hij het geloof en vroeg hij zich af waarom het altijd de mannen zijn die de massamoorden plegen. Vermoedelijk omdat zij de winnaar van de hardloopwedstrijd waren van de 30.000.000 zaadcellen die uit de piemel van hun vader het eerste bij de eicel van hun moeder waren. “Massamoordenaars zijn wij mannen, vooral omdat we zoveel van die zaadcellen alleen maar in een zakdoek laten eindigen. En de vrouw? Die knoopt dan zo’n zakdoek aan de spiegel van de auto. Bij ons in Twente tenminste wel, dat zal hier in Salland toch ook wel zo zijn?”

Zijn visie op de man die een mislukte aanslag pleegde op Salman Rushdie, dat was voor Manuel reden zich niet verbazen als er van uit de coulissen ineens een aanslag op hem gepleegd zou worden…

Manuel toert met zijn ‘De Zieke Geest’ langs “zaaltjes als deze, terwijl ik ook liever een stadion vol heb.” Maar gelukkig voor ons doet hij het al 32 jaar met ‘ons soort kleine zaaltjes’. De Zieke Geest is de eerste van een drieluik. ‘Het Goddelijke Lichaam’ en De Eenzame Ziel’ gaan nog volgen. Maar dat is voor later.

Overigens: André Manuel is een van de weinige cabaretiers die én donders goeie teksten heeft en hartstikke goed zingt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.