Als jouw boom het beschermen waard is, krijg je subsidie voor onderhoud

Interessant? Deel het artikel

bomen @gemeente raalte

Je kunt binnen de bebouwde van Raalte makkelijker en moeilijker een boom kappen. Als de boom niet voldoende ‘beschermwaarde’ heeft hoef je geen vergunning meer aan te vragen. Maar is jouw boom het beschermen waard, dan krijg je zelfs subsidie voor het behoud ervan.

Wat de beschermwaarde van bomen in jouw is, kun je hier vinden: www.raalte.nl/beschermwaardigebomen.

De afdeling voorlichting van de gemeente: Voorheen hadden boomeigenaren voor het kappen van elke boom met een diameter vanaf 35 cm een vergunning nodig. Nu hoeft er binnen de bebouwde kom alléén voor geselecteerde bomen nog een kapvergunning te worden aangevraagd. De bomen die aan de selectiecriteria voldoen staan op een lijst van ‘Beschermwaardige bomen’ in de gemeente Raalte. De nieuwe regels gelden alleen binnen de bebouwde kom. In het buitengebied en voor gemeentelijke bomen blijven de ‘oude’ regels voor het kappen van bomen van kracht.

Beschermwaardige boom

Een boom kan beschermwaardig zijn wanneer deze in ieder geval gezond is en bijvoorbeeld zichtbaar is vanaf de openbare weg of bijzondere cultuurhistorische waarde heeft. Beschermwaardige bomen zijn volgens de gemeente waardevol en het beschermen waard, daarom blijft een kapvergunning verplicht. Wethouder Jacques van Loevezijn: “We zijn trots op het groen in onze gemeente en hechten hier grote waarde aan. Met de invoering van deze lijst zorgen we ervoor dat de waardevolle bomen behouden blijven én versimpelen we de regels. Een echte win-winsituatie.”

Subsidie voor advieskosten

Als een boom beschermwaardig is, verandert in de regelgeving niets. Net als nu blijft er een kapvergunning nodig. Wél nieuw is dat de eigenaar van een beschermwaardige boom in aanmerking komt voor subsidie om een boom gezond te houden en dus te behouden. Het gaat om een subsidie voor advieskosten. Per jaar is hiervoor een budget van € 2.500 beschikbaar.

Eigenaren van een beschermwaardige boom

In een eerder stadium zijn de meeste eigenaren van een beschermwaardige boom geïnformeerd. Er was toen sprake van een voorlopige lijst. De afgelopen periode was er ruimte om met de gemeente in gesprek te gaan. Dit heeft geleid tot de lijst die nu ingevoerd is. Eigenaren van een beschermwaardig boom worden opnieuw geïnformeerd. Het gaat om een dynamische lijst. Dat betekent dat bomen kunnen worden toegevoegd of van de lijst worden gehaald.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.