Als alle ijs smelt kan de zeespiegel wel zeventig meter stijgen!

Hoe kan de zeespiegel stijgen terwijl er geen nieuw water bijkomt op aarde. Een ijsschots bevindt zich toch voor 90% onder water? Antwoord van Van Remmen UV Technology: als alles smelt kan het water nog wel zeventig meter stijgen!!!

Aangeboden door Van Remmen UV Technology

Interessant? Deel het artikel

ijsschots pxhere

Ik weet niet hoor, maar als een ijsschots smelt, kan de zeespiegel niet zo maar anderhalve meter stijgen. Want een ijsschots bevindt zich voor negentig procent onder water. En we krijgen op de aarde niet ineens meer water. Wat er is, is er en er komt niks meer bij of er gaat niks vanaf. Een vraag die we van de praattafel op een verjaardag verplaatst hebben naar het bureau van de deskundigen van Van Remmen UV Technology.

Als een ijsklontje in jouw drankje smelt, wordt het volume van jouw drankje niet groter. En toch zorgt smeltend ijswater wel voor een verhoging van de zeespiegel. Dat komt omdat een flink deel van dat ijs landijs is. Trouwens: de kunstmatig laag gehouden grondwaterstand heeft ook effect op de hoogte van het zeewater.

Clara Thege is Sales Engineer van Van Remmen UV Technology in Boerhaar en legt uit:

Het water dat de zeespiegel doet rijzen komt voornamelijk van het smelten van de Antarctische ijskap, van de zuidpool dus. De noordelijke ijskap is ijs in water en net als wanneer een ijsblokje in een glas water smelt, blijft het waterpeil gelijk als daar het ijs smelt. De zuidelijke ijskap ligt echter op land. Die ijskap bevat ongeveer 25 miljoen vierkante kilometer ijs. Al het ijs dat daar smelt wordt aan de oceaan toegevoegd. Wereldwijd stijgt daarom het waterpijl van de oceanen. Dat gaat om aanzienlijke hoeveelheden. Als alles zou smelten daar op de zuidpool, zou de zeespiegel ongeveer 70 meter stijgen. Zeventig meter!!!

Het smelten van de noordelijke ijskap heeft geen invloed op het waterpeil, maar heeft wel andere gevolgen voor het water. Die gevolgen zijn nauwer verbonden aan klimaat en biodiversiteit. Als er bijvoorbeeld een voldoende grote hoeveelheid koud water wordt toegevoegd aan he oceaanwater, kan dit de golfstroom mogelijk verstoren, omdat de dichtheid en het zoutgehalte van het water te veranderen. Een belangrijk gegeven, want die golfstroom is de stroom die Noord-Europa relatief gematigd houdt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *