AllThings.BioPRO – samen timmeren aan een bio-economie

Interessant? Deel het artikel

logo bioeconomie
'@screenshot uit video

AllThings.BioPRO is een project waarin Natuur en Milieu Overijssel, samen met dertier Europese partners, aan de slag gaat om de bio-economie aan terrein te laten winnen op de fossiele samenleving. Met een app én een Serious Game worden burgers voorgelicht over bio-economie, maar ook worden meningen en ideeën over het onderwerp opgehaald.

Door Natuur en Milieu Overijssel

In een bio-economie krijgen plantenresten, maïsafval of bamboepulp een tweede leven als bijvoorbeeld een boterhamzakje of shampoofles. Daar kijk je misschien even wat gek van op, maar het is wél de toekomst. Onze huidige economie, die draait op fossiele brandstoffen, is namelijk niet houdbaar: onze bronnen raken op, en onze planeet raakt vervuild. Een bio-economie waar we onze grondstoffen uit biomassa halen, heeft meer kans van slagen. Maar dan moeten we het wel goed inrichten met z’n allen.

Co-creatie met burgerpanels

De wensen, behoeften en gewoontes van inwoners spelen een enorme rol in de vormgeving van zo’n bio-economie. Hoog tijd dus om ze hier actief bij te betrekken. En dat is precies wat er gebeurt in AllThings.bioPRO: in samenwerking met burgerpanels ontwikkelen we een Serious Game én een smartphone app over bio-economie. De app én de game halen informatie op die gebruikt wordt om de bio-economie verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten de game en app gebruikers gaan informeren over de bio-economie: welke uit biomassa gemaakte alternatieven zijn er nu voor producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen en welke keuze kan ik daarin dan maken?

Voedselverpakkingen

Er komen vier thema’s voorbij in de game en in de app: voedselverpakkingen van biomassa, duurzame mode, duurzame producten van biomassa voor kinderen en scholen, en banen en carrières in de bio-economie. Er wordt in vier Europese landen door acht verschillende burgerpanels en expertgroepen gewerkt aan deze thema’s. In Nederland gaan de Natuur en Milieufederaties samen met inwoners aan de slag met het thema voedselverpakkingen. In een later stadium komen er ook Nederlandse experts aan tafel om samen met de burgerpanels de game en app verder te ontwikkelen.

Meedoen?

Heb je interesse om plaats te nemen in een van de burgerpanels? Laat het weten! Stuur een mail naar Ilse Jansen op Jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Filmpje

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.