Door het Pesticide Action Netwerk
Door PAN NL zijn Ekotellingen in de zes grootste supermarkten van Nederland in week 47 van 2021 (22- 26 november 2021) uitgevoerd. Daarbij zijn in supermarkten het aantal stuks biologische producten aan aardappelen, groenten en fruit (AGF) in de schappen geteld. ALDI komt daarbij uit de bus als de minst duurzame supermarkt.
Maarten Visschers van PAN NL: “In het aanbod van verse groenten en fruit kon bij ALDI gemiddeld slechts één biologisch product aangetroffen worden. Dit blijkt uit een beperkte steekproef uitgevoerd door PAN Nederland in 53 winkels van de grootste. ALDI heeft de biologische producten overboord gegooid. In 2017 had ALDI bij een vergelijkbare steekproef van Greenpeace nog 11 biologische producten in het assortiment.”
De andere Duitse retailer, Lidl, doet het een stuk beter. Lidl voerde in 2017 een magere 12 biologische producten, terwijl dat op dit moment is gestegen naar 18. Daarmee zit Lidl in de middenmoot, samen met supermarktketen Plus (gemiddeld 22).
De betere supermarkten zijn Jumbo en Coop, beide met een gemiddeld aanbod van 30 biologische producten. Albert Heijn was en blijft koploper, hoewel het gemiddeld aantal producten in de steekproef van PAN Nederland 40 betreft, en in de steekproef van Greenpeace in 2017 48.
Ambitieuze regelgeving ten bate biologische landbouw vereist
Het gemiddelde aanbod van biologische producten van alle supermarkten is op basis van deze steekproef 23. In de steekproef van Greenpeace 4 jaar geleden bedroeg het aantal 28. Met deze teruggang wordt het zeer moeilijk de Europese doelstelling van 25% biologisch landbouwareaal in 2030 te halen als het huidige marktaandeel van alle biologische producten in de supermarkten blijft steken op 3,26% en het Nederlandse biologische landbouwareaal op 4,1%. Maarten Visschers van PAN NL: “PAN Nederland roept de Nederlandse overheid op ambitieuze regelgeving op te stellen die de groei van de biologische landbouw sterk bevordert. Biologische landbouw en de realisatie van de doelstelling van 25% biologische landbouw in 2030 dient in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 centraal te staan.”