Albert Heijn en Lidl verkopen aardbeien met de grootste cocktails aan landbouwgif

Interessant? Deel het artikel

210722kees
© PxHere

PAN Nederland heeft in juni vijftien bakjes Nederlandse aardbeien onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. De aardbeien kwamen uit de supermarkten, AH, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl in verschillende gemeenten. In de vijftien monsters zijn dertien verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Gemiddeld bevat een monster 3,5 verschillende residuen. Het zijn vooral schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. Bij LIDL en AH werden per bakje gemiddeld de meeste verschillende stoffen gevonden.

De onderzochte aardbeien bevatten een cocktail aan gifsoorten die gezamenlijk een nog giftigere werking op het menselijk lichaam kunnen uitoefenen dan één gifsoort afzonderlijk. De meest aangetroffen bestrijdingsmiddelen, fluopyram en boscalid, zijn beide schadelijk voor de schildklier en kunnen elkaars werking versterken. Vier van de vijf meest aangetroffen middelen remmen de ademhaling van cellen (mitochondriën). De effecten van cocktails zijn voor een groot deel onbekend. Van de helft van de dertien aangetroffen middelen is door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat ze effecten op de voortplanting en ontwikkeling hebben, kankerverwekkend of mogelijk kankerverwekkend zijn. Drie stoffen zijn mogelijk hormoon-verstorend.

Alle onderzochte aardbeien overschrijden tot meer dan 100 maal de Europese norm voor verpakte baby- en peutervoeding. PAN Nederland maakt zich daarom grote zorgen over de risico’s die deze aardbeien vormen voor baby’s, kinderen en voor zwangere vrouwen.

Supermarkten willen via certificering hun producten duurzamer maken. Aldi en Jumbo verkopen bijvoorbeeld aardbeien onder de claim ‘PlanetProof’. Echter, uit de steekproef van PAN Nederland blijkt dat, wat betreft gehalten en aantallen residuen van bestrijdingsmiddelen, geen statistisch verschil is te zien tussen aardbeien met het keurmerk PlanetProof en aardbeien zonder dit keurmerk.

Eén derde van de gevonden stoffen hebben een insecticide en/of acaricide werking met zeer negatieve effecten op insecten en andere organismen. Ook werd het intussen verboden insecticide thiacloprid gevonden. Het verboden fungicide ethirimol is in één aardbeienmonster gevonden. Het middel is mogelijk een omzettingsproduct (metaboliet) van het wel toegelaten fungicide bupirimaat.

Maarten Visschers van PAN Nederland: “wij zetten vraagtekens bij de ‘duurzame’ certificering door supermarkten en de waarde van ‘PlanetProof’. Dat er nog steeds een verboden stof en diverse bijen- en insectenkillers worden gebruikt in de tuinbouwsector is een teken aan de wand.”

Margriet Mantingh van PAN Nederland: “de instanties voor de toelating van bestrijdingsmiddelen hebben hun zaak niet onder controle. Het is onbegrijpelijk dat middelen worden toegelaten, waarvan de omzettingsproducten voor de toepassing in aardbeien verboden zijn.”

PAN Nederland adviseert de consument met klem, in het bijzonder kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen én jonge gezinnen met baby’s, peuters en kinderen, om aardbeien te kopen die zonder synthetische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.

Bron: Pesticide Action Network Netherlands – www.pan-netherlands.org
Anreperstraat 91, 9404 LC Assen – pan.netherlands@gmail.com
Margriet Mantingh
M. 06 12532813
Maarten Visschers M. 06 34428154

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.