Agnes van ’t Natuurlijk Huus: Begin een eetbare tuin

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?    Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over een eetbare tuin.

Interessant? Deel het artikel

Agnes 221123 groenten oogst 04

Vanaf het begin van ’t Natuurlijk Huus, nu alweer bijna veertien jaar geleden was het mijn grote droom dat iedereen die bij zijn huis over een stukje grond beschikt, dit ziet als een grote rijkdom. Een stukje aarde waar jij je vruchten van mag plukken, letterlijk en figuurlijk.

Er is een tijd geweest dat jongvolwassenen een tuin zagen als een last. Jonge ouders werken doordeweeks, op zaterdag is er sport voor de kinderen en zondag is een familiedag. Hoeveel tijd blijft er dan nog over? Dus zag je tuinen waar tegels inkwamen er waar dan een enkele grote bloembak op werd geplaatst. Dat was te overzien.

Maar wat als blijkt dat je in een ratrace zit dat leidt naar een burn-out? En wat als je kinderen vanaf hun basis de verwondering voor de natuur kunt bijbrengen en ze van alles kunt vertellen over mooie kevertjes en het bijzondere dat uit een klein zaadje een mooie bloem of tomaat kan ontstaan. En wat als blijkt dat door veel buiten te zijn en met je handen in de aarde te wroeten, je enorm kunt ontspannen. En dat je met je tuin ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit.

Raalte was koploper in Nederland als het ging om verharding in de tuin. Door de landelijke Tegelwipactie is daar nu fors verandering in gekomen.

De Compostbrigade leert kinderen op scholen hoe ze zelf kunnen composteren. Zij brengen die kennis weer mee naar huis waar pa en ma er ook mee aan de slag kunnen gaan.

Zo’n stukje grond dat je mag beheren kun je heel aantrekkelijk maken voor jezelf en voor de dieren en planten. In plaats van uitgaan van het netheidssyndroom en te zorgen dat je tuin aan kant is (voor de buren), kun je ook denken in termen van leven toevoegen en plezier.

En je hoeft niet alles bij Intratuin te kopen. Je kunt ook met familie, vrienden, buren en kennissen planten en zaden delen. Zo hoeft het ook nog niet duur te zijn. En waarom niet een eigen ontwerp maken in plaats van dat over te laten aan een tuinarchitect. Als je weet waar je je tuin voor wilt gebruiken, kun je zelf de mooiste ontwerpen maken.

Wil je maximaal eten uit je tuin, plant dan je groenten tussen de bedden. Een rabarberstruik, een bessenstruik, een peren- of pruimenboompje of aardbeiplantjes kunnen net zo mooi zijn als  andere aanplant. En waarom zouden we dat niet doen? Alleen omdat we dat niet gewend zijn?

Door ook uit je tuin te kunnen eten en te zorgen voor stuifmeel, nectar, bessen en zaden voor dieren, haal je veel levendigheid in je tuin. Wie vind het niet heerlijk als er vlinders, vogels en bijen te zien zijn in je tuin.

Daar wordt een mens toch gelukkig van?

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.