Agnes Heethaar: Zelf broodbeleg maken

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over zelf je broodbeleg maken.

Interessant? Deel het artikel

Agnes jam

Als je geen of minder vlees eet of zelfs helemaal plantaardig eet, vraag je je wel eens af wat je op je brood kunt doen. Er zijn heel veel heerlijke spreads gemakkelijk zelf te maken. Je zoekt even op internet en vindt de lekkerste gerechten.

Zo maak ik vaak zelf hummus en pesto. Die pesto maak ik dan van planten uit de natuur. Ik gebruik daarvoor variërend bladeren van duizendblad, melde, brandnetel, hondsdraf, zuring en kleefkruid. Met de walnoten die ik in de winter verzamel, kan ik vele pesto’s gemakkelijk zelf maken. Zogenaamde wilde planten hebben veel meer voedingswaarde. Je krijgt er een energieboost van.

De basis van hummus is kikkererwten. Deze leveren veel eiwitten. Een belangrijk ingrediënt dus als je geen of minder vlees en zuivel gebruikt.

Eiersalade is ook gemakkelijk zelf te maken. En zeker als je zelf kippen houdt, dan is dit een welkome variatie op het gekookte eitje.

Pas heb ik ook plantaardig “kip”-kerriesalade gemaakt voor broodbeleg. Je koopt daarvoor veganistische “kip” stukjes en maakt er zelf een lekkere salade van met mayonaise, kerriepoeder, olijfolie, (soja)yoghurt) en verse bieslook. Heerlijk!!

En deze zomer was de tzatziki favoriet. Gemaakt van kleine komkommers uit onze eigen kas, Turkse (soja)yoghurt, handvol dille erbij, zout en peper. Als je daar naanbrood bij eet, is dat superlekker! Of zelfgebakken brood, nog beter.

En kruidenboter is natuurlijk ook gemakkelijk zelf te maken. Een beetje bouillonpoeder, teentje knoflook, scheutje olijfolie en je bent al klaar. Maar des te leuker is het om daar bloempjes doorheen te doen van bijvoorbeeld viooltjes, goudsbloem of chicorei. De kleurtjes doen ook wat met een mens.

En dan heb ik het nog niet over jam gehad die je zelf kunt maken van allerlei lekkere vruchten. Zelf plukken is natuurlijk het leukst, maar als dat niet kan kun je gebruik maken van het grote aanbod in het hoogseizoen of kopen bij de kraampjes langs de weg op het platteland.

Als je kinderen opvoedt, is het zelf maken ook heel educatief. Kinderen leren dan waar het eten vandaan komt. Niet in eerste instantie uit de supermarkt dus. Bijkomend voordeel van zelf maken is dat je heel veel plastic afval bespaart. Geen plastic kuipjes meer van de eiersalade, kruidenboter, hummus, pesto en kipkerrie salade. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wie nog een lekker beproefd recept heeft voor broodbeleg, mag het delen. Graag zelfs! Zo helpen we elkaar op weg.

 

Website ’t Natuurlijk Huus

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.