Die 5 van 5G staat voor de snelheid van het internet. Van 3, naar 4, naar 5G. Het gaat steeds maar sneller. Hoe snel willen we het uiteindelijk hebben? En hoeveel gezondheid willen we daar voor inleveren? Die vragen lijken niet eens gesteld te worden. Steeds meer, lijkt het enige doel.
Door Agnes Heethaar
We willen nog sneller en hebben nu al het idee dat we in een doorgedraaide samenleving zitten met burn-out als gevolg. Voor ouders is het een grote uitdaging hoe ze hun kinderen buiten aan het spelen krijgen. Ze zien hoe belangrijk het is voor kinderen om mee te doen in de groep. Het gaat niet meer om buitenspelen, maar om digitaal er steeds bij te zijn.
Met de komst van computer en internet, werden de computertijden voor kinderen nog heel sterk beperkt, een half uurtje, misschien een uurtje maar maximaal toch wel anderhalf uur. Dat is inmiddels toch wel sterk opgeschoven. Het is niet alleen meer de computer maar ook de smartphone en de spelcomputers. En dan hebben we het nog niet over het digitale onderwijs.
In de tijd dat ik als zelfstandige bij verschillende organisatie kwam, stelde ik mij wel eens voor hoe een bewoner van een andere planeet naar onze werksituatie zou kijken. Allemaal hokjes, waar mensen de hele dag aan een bureau achter een kastje zitten. Wat is daar nou te zien en te beleven. Er wordt nauwelijks met elkaar gepraat. Voor hen zal het een groot raadsel zijn.
Met de intrede van de smartphone op mijn werk, kreeg ik lichamelijke klachten. Het voelde als koorts en alsof mijn lichaamscellen alle kanten opschoten. Ik kon niet goed denken en werd heel onrustig. Ik kon op een gang precies aanvoelen waar de straling het sterkste was. Na een dag werken was ik dan ook gesloopt. Gelukkig woonde ik in een natuurlijke omgeving en hebben wij de Wifi uitstaan. Dus daar kon ik me dan weer goed opladen.
Tot nu toe zijn er weinig mensen bekend met de risico’s van straling. Als je iemand in je omgeving hebt, die daar wel last van heeft, dan zie je hoe groot het probleem is voor het dagelijks functioneren. Er zijn grote belangen mee gemoeid en we kunnen ons al bijna niet meer een leven voorstelling zonder gebruik te maken van deze straling. Dit gaan we niet zomaar keren. Het is een grote mammoettanker die goed op stoom is.
Toch vind ik het raar dat nieuwe technieken niet eerst grondig getest worden voor onze gezondheid. Geld is hier ook de grote motor. Als later blijkt dat het toch niet zo’n goed idee was, dan hebben we veel op te ruimen. Ik moet daarbij steeds denken aan asbest, maar in deze tijd ook heel sterk aan het gebruik van landbouwpesticiden. In dat rijtje plaats ik ook chemische medicijnen. De zogenaamde medicijnen maken mensen niet gezond, maar onderdrukken de vervelende gevolgen. In de regel komen er in de loop van de tijd steeds meer medicijnen bij. Het rijtje bijwerkingen op de bijsluiter is vaak enorm.
Weer even terug naar de risico’s van straling, maar ook zeker de gevolgen daarvan op een steeds onnatuurlijker leven. Is dat waar wij ons gelukkig onder voelen? Ik heb dat ervaren door een maand in de Himalaya te lopen, temidden van enorme watervallen, hoge bergtoppen en prachtige natuur, zonder gemotoriseerd verkeer, zonder telefoon, televisie en computer en in enorme stilte. Hier heb ik het grootste geluksgevoel van mijn leven mogen ervaren. Wat zijn wij inmiddels toch ingewikkeld gaan leven, terwijl het zo simpel kan. Meer en nog meer is niet de weg naar geluk. Wel alles wat voor ons waardevol is. Dan kom je vaak op het meest simpele en het meest waardevolle leven uit.