Agnes Heethaar: Kringloopspullen

Interessant? Deel het artikel

210611agnes

Van mijn moeder leerde ik om nooit wat weg te gooien dat nog gebruikt kan worden op de één of andere manier. Zij had de oorlog meegemaakt. Dat zorgde er voor dat iedereen in onze familie steeds potjes, bakjes en zakjes aan het bewaren was. Totdat de kast ervan uitpuilde en mijn man zich daar toch wel aan begon te ergeren.

Door Agnes Heethaar

Verhuizen ruimt op

Toen we jaren later eens verhuisden, zorgde dat voor een fikse opruiming. We wilden schoon schip maken. Alles wat we niet nodig hadden, gaven we weg of brachten we naar de kringloop. Op die manier kon het weer door anderen gebruikt worden die het nodig hadden. Tijdelijk woonden we in een klein vakantiehuisje. We hadden de grote huisraad opgeslagen en gebruikten alleen wat we op dat moment strikt nodig hadden. Wat een verademing om minder spullen te hebben. Het gaf ons letterlijk ruimte.

Doorbraak

Die ervaring deden we ook al eens op na een trekking van een maand in Nepal. We waren de hele tijd in de natuur geweest en misten niks. Zeker niet de spullen. Er was ook geen enkele behoefte om naar huis terug te keren vanwege spullen, wel natuurlijk om je familie en vrienden weer te zien en je leven verder op te pakken. Na die reis beseften wij, dat we in ons jachtige leventje, toch vaak wel heel druk zijn met spullen. Als er bij wijze van spreken iets kapot valt, dan noteren we dat op onze boodschappenlijstje, om het vervolgens bij de volgende winkelbeurt, weer nieuw aan te schaffen. Momenteel gaat dat nog veel sneller door de mogelijkheid van digitale bestelling en thuisbezorgen.

Frisse benadering

Voordat we in ons nieuwe huis zouden gaan wonen, wilden we hier rigoureus mee afrekenen. Op de eerste plaatst deden we dat door alle spullen op te ruimen die we niet nodig hadden. Daar horen ook heel veel prullaria bij, dat er staat maar wat je totaal niet mist als het er niet is. Het scheelt je veel afstofwerk. Vervolgens zorgden we er voor dat we in het nieuwe huis niet zo veel opbergruimte hadden. Geen onnodige kastjes waar van alles in bewaard kan worden en geen ellengrote zolder. Het derde punt was, dat we er dan vervolgens ook voor moesten zorgen dat er sluipenderwijs niet steeds weer nieuwe spullen in huis zouden komen.

Controles

We hebben er inmiddels de gewoonte van gemaakt om regelmatig het huis door te gaan en onnodige spullen op te ruimen. Eigenlijk is het inmiddels een automatisme geworden om ons direct af te vragen wat we er mee willen. Het gaat van schoenen die je niet meer aanhebt, spullen die op zolder zijn gezet voor de kringloop of de extra potjes, blikjes en zakjes die bewaard zijn.

Niet noodzakelijk nieuw

Als we iets nieuws nodig hebben, dan vragen we ons in eerste instantie af, of we het wel echt nodig hebben. Is er ook een alternatief of is er iets dat we al in huis hebben? Kunnen we het eventueel ook zelf maken? Is er misschien iemand die het over heeft? Is het bij de kringloop te halen of wordt het op Marktplaats aangeboden? Wij hebben daar veel plezier in. En als het dan echt zo is dat we iets nieuws aanschaffen, vinden we dat vaak veel minder leuk.

Zelf maken

Iets anders wat we nu al weer een hele tijd doen, is zelf cadeautjes maken. We kijken altijd of wij iets hebben dat we van onszelf kunnen geven. Dat kan gaan om een pompoen, een potje jam of ingemaakte chutney, gedroogde kruidenthee, zaden, pruimen, een zelf opgekweekt stekkie van een kamerplant, bloemen uit onze tuin of een mooi boek dat we gelezen hebben en waarvan het mooi is dat die ander dat ook kan lezen. Of we gebruiken een mooi potje of iets dergelijks dat we in de kringloop hebben gevonden en vullen dat weer aan met iets van onszelf. We gebruiken cadeauverpakking die we bewaard hebben en maken daar weer iets eigens van. Of we maken een puur natuur cadeauverpakking, bijvoorbeeld met behulp van mooie grote bladeren en een mooie bloem.

Veel meer voldoening

Het spaart heel veel geld Maar eigenlijk is het ons daar helemaal niet om te doen. Het zorgt er voor dat er niet opnieuw veel onnodige spullen in de wereld worden gezet, die de aarde vervuilen. Daarnaast geeft het veel meer voldoening en het cadeau is veel persoonlijker.

Effe resetten

Je moet je even met het thema bezighouden en bepalen wat je wilt. Vervolgens moet je afrekenen met oude gewoonten. En het leukste is om de nieuwe gewoontes in je leven in te brengen. Dat is een creatief proces en levert je veel moois op. Ik wens iedereen die dat van plan is om dit op te pakken, heel veel succes. Mocht je daarover nog vragen of opmerkingen hebben, je mag mij altijd mailen op info@hetnatuurlijkhuus.nl of een kijkje nemen op onze site.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.