Agnes Heethaar: Als we al dat coronageld nu eens besteden aan een gezonde planeet

Interessant? Deel het artikel

agnes heethaar
Eigen foto

We zijn allemaal zo verheugd over de komst van het vaccin. We zien dit als de mogelijkheid om onze samenleving weer normaal te laten draaien. Agnes Heethaar kijkt daar met verwondering naar. Volgens haar is onze ‘normale samenleving’ helemaal niet normaal. Dat vaccin is eerder een pleister plakken over een etterend wond.

Door Agnes Heethaar

Het doet me ook denken aan mijn verwondering over het gebruik van pesticiden, gif in de landbouw. Mijn schoonvader was landbouwvoorlichter en vertelde mij jaren geleden dat het niet meer mogelijk was om zonder pesticiden groenten te verbouwen. Daar wilde ik niet aan. En ik heb dat inmiddels meer dan bewezen in mijn eigen groentetuin.

Daarnaast begreep ik ook niet dat vanuit het christendom gezegd werd dat de mens de hoeder van de aarde is. Hoe kan het dan bestaan dat we vol overtuiging gif gebruiken. En dat nog wel voor het telen van voedsel.

Zo vergaat het mij ook met de gesprekken over het vaccin. We beginnen ergens midden in het verhaal. De oplossing is in zicht en we zijn allemaal heel erg blij. We kunnen weer gewoon verder op de ingeslagen weg, de verkeerde afslag naar mijn idee.

Niet vanzelfsprekend

Als kind wist in niet beter dan dat het hebben van een pokken en een litteken op je arm heel normaal was. Dat had namelijk iedereen. Ook het oranje boekje met de vaccinaties die je had doorlopen was heel normaal. Toen ik als verpleegkundige baby’s vaccinaties moest geven, waren er ouders die hier vraagtekens bij zetten. Voor het eerst in mijn leven bedacht ik dat het niet vanzelfsprekend hoeft te zijn dat je die vaccinaties neemt. Je kunt er wel of niet voor kiezen.

Eerste vaccinatie
De eerste vaccinatie is bedacht om vreselijke ziekten mee uit te bannen. Daar waren we heel blij mee. In de loop van de tijd zijn daar heel wat vaccinaties aan toegevoegd. Net als het gebruik van antibiotica, zien we het als een middel dat we heel gewoon zijn gaan vinden. Als kind heb ik de mazelen gehad, mijn oudste zus had de rode hond, er kwamen nog wel meer kinderziekten langs in het gezin. Ook dat vonden we heel gewoon. Dat hoorde erbij. Sterker nog, je werd er sterk van omdat je immuniteit daardoor ontwikkeld werd.

Normaal of natuurlijk
Gedurende mijn leven ben ik steeds meer gaan nadenken over wat normaal is. Normaal vinden we het als de meeste mensen dezelfde mening zijn toegedaan of als we ergens aan gewend zijn geraakt. Maar is het daarmee ook waar of de juiste wijze? Voor mij heeft het woord ‘natuurlijk’ steeds meer betekenis gekregen, in de zin van ‘als vanzelfsprekend’ en ‘zoals het van oorsprong is’. Daarmee zet ik vaak iets in het daglicht van de natuur. Hoe doet de natuur dat? Hoe zit het precies in elkaar van nature? Waarom zijn we hier van afgestapt. Wat levert ons dat op? En wat zijn we eventueel verloren? En hoe zou het zijn als we het wel weer volgens de natuur doen?

Mijn moestuin is een experimenteertuin
Terug naar mijn moestuin. Mijn moestuin is voor mij eigenlijk een experimenteer tuin. Ik probeer af te kijken hoe de natuur het doet en er vooral van te leren. Na meer dan tien jaar heb ik hier al heel veel in ontdekt. Te beginnen bij een gezonde bodem. Als de basis niet goed is, kan de rest ook niet gedijen. Eigenlijk weten we dat ook wel. Tenminste bij het bouwen van een huis besteden we veel aandacht aan een goed fundament.

Vervolgens is het de vraag welke zaden gebruik je. Biologisch, zonder manipulatie van de mens, en het liefste streekeigen. Het is belangrijk waar het gewas staat, wat er naast staat en welke voedingsstoffen uit de bodem maar ook uit de lucht gehaald kunnen worden. Een goede balans, diversiteit, en vogels die de insecten opeten die teveel zijn.

Kort samengevat gaat het erom om te handelen naar de natuur waarmee je een gezond ecosysteem krijgt. De gewassen zijn daarmee gezond en smaakvol. Pesticiden zijn helemaal niet nodig, er is geen kunststof nodig en er is volop leven in de tuin te beleven.

En de mensen dan?
Nu naar mensen. Ik verbaas me al jaren over keuzes die gemaakt worden. Is er een probleem, dan is het zo gemakkelijk om naar de huisarts te gaan en om medicijnen te nemen. Maar wat doe je met datgene dat mogelijk jouw probleem heeft veroorzaakt. Kijk je naar je voedingspatroon, onderzoek je of je blij bent met het werk dat je doet of de relaties die je hebt? Woon je op de goede plek? Beweeg je voldoende? Kortom: wat kun je doen om je gezondheid te versterken?

Door het gebruik van pesticiden, het gebruik van medicijnen en ook het gebruiken van vaccinaties, kun je gemakkelijk voorbij gaan aan de werkelijke problemen die er onder liggen.

Vaccineren of gezond leven?
In mijn ogen is het heel raar dat we meer aandacht geven aan vaccinaties dan in te zetten op een gezonde leefwijze en het versterken van je immuniteit. Voor mij is het heel raar dat we zo massaal dieren in stallen en hokken houden voor onze zuivel en vleesconsumptie, dat we de lucht vervuilen door uitlaat van verkeer en fabrieken, dat we het water vervuilen met medicijnresten en het lozen van afvalwater van fabrieken, dat we de bodem uitputten voor nog meer productie om niet alleen de mensen te voeden maar ook alle dieren die in die stallen staan. We doen dat niet alleen voor onze eigen behoefte, maar zogenaamd ook voor de behoefte van de wereld. Door oneerlijke concurrentie worden zij weer in hun eigen productie gehinderd. Daarnaast vliegt en rijdt dat voedsel de hele wereld over met de nodige gevolgen voor de gezondheid van de aarde.

Wat als we natuur eens meer centraal gingen stellen, niet alleen voor de gezondheid van mensen, maar ook van planten, dieren en de hele aarde? Dat lijkt mij de juiste richting waarin we moeten zoeken. Als we nu al dat geld dat het nu kost om corona te bestrijden eens besteden aan de opbouw van een gezonde planeet, met gezonde mensen, dieren en planten. Dat lijkt mij wel wat.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.