Vind jij een schone IJssel ook belangrijk? Sluit dan aan bij afzaktocht voor een schone rivier!

127 kilometer roeien voor een Schone IJssel. Dat doen sloeproeiers uit Deventer, Hattem en Zwolle om aandacht te vragen voor een gezonde en drinkbare IJssel. Op 22 en 23 september roeien zij van Rheden naar Kampen. Op meerdere plekken meren ze aan en is er een feestelijk programma.

Interessant? Deel het artikel

Diverse sloeproeivernenigingen roeien gezamenlijk een groot stuk van de ijssel af.  Op de voorgrond roeisloep de Voorganck uit HAttem, links, roeisloep de Berend Koster uit Kampen. foto Herman Engbers
Diverse sloeproeivernenigingen roeien gezamenlijk een groot stuk van de ijssel af. Op de voorgrond roeisloep de Voorganck uit HAttem, links, roeisloep de Berend Koster uit Kampen. foto Herman Engbers

Er wordt op locatie onderzoek gedaan naar zwerfafval en waterkwaliteit, er zijn sprekers, muziek en meer. Iedereen is van harte welkom om langs te komen om de roeiers aan te moedigen en een bijdrage te leveren aan een schone, plasticvrije IJssel.

Zwerfafval redden

Twee dagen lang roeit de groep sloeproeiers, onder leiding van Aidan Scherpbier die eind 2021 de Atlantische Oceaan over roeide. Hij roeit vaak op de IJssel, waar hij veel afval ziet rondzwerven. Deze afzaktocht ziet hij als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen. ‘We gebruiken sloepen als metafoor: deze zijn van origine bedoeld voor reddingen op zee. Nu vragen we er aandacht mee voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet in zee terechtkomt.’ Ook wordt er aandacht besteed aan vervuiling door het lozen van medicijnresten en afvalstoffen van industrie en landbouw.

Tweedaags programma

Op verschillende plekken langs de rivier gaan de roeiers aan land, waar ze ontvangen worden door diverse bestuurders. Zo worden de roeiers op vrijdagochtend in Rheden uitgezwaaid door Ans Mol, gedeputeerde provincie Gelderland. Op zaterdag worden de roeiers in Kampen opgewacht door Martijn Dadema, gedeputeerde provincie Overijssel. In de tussengelegen gemeenten zullen verschillende wethouders aan boord gaan om een stuk mee te roeien.
De roeiers meren aan in Rheden, Rhederlaag, Doesburg, Zutphen, Deventer, Wijhe, Hattem, Wilsum en Kampen. Bij elke stop is er een afwisselend programma voor het aanmoedigende publiek. Er zijn verschillende sprekers die uitleg geven over zwerfafval in de rivier en zijn er verscheidene workshops voor bezoekers.

Op zaterdag ochtend 10.30u stoppen de roeiers bij de Loswal in Wijhe. Wij zullen daar samen met de roeiers en geïnteresseerden testjes doen. Wat is de kwaliteit van het water wat de roeiers op roeien? Wat is de kwaliteit van het water waar jullie in zwemmen?

Kijk hier voor het actuele programma en locaties

Levensader bedreigd

De kronkelende IJssel vormt al eeuwenlang een verbinding tussen Overijssel en Gelderland. Een levensader die zorgt voor een fantastische riviernatuur. Dankzij de jaarlijkse overstromingen zijn de uiterwaarden vruchtbaar en een oase van leven. Bovendien zorgt de IJssel voor water voor het kweken van gewassen, drinkwaterwinning, transport en recreatie.
Hoewel het water van de rivier er schoon uitziet, is het gehalte aan ongezonde chemische stoffen te hoog. Ook transporteert de rivier veel zichtbaar en onzichtbaar plastic afval, dat aanspoelt op de oevers. Dit leidt tot overlast en schade voor mens, dier en natuur in en langs de rivier.

 

 

Van Remmen UV Technology

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *